Ontwerp Zonder Titel 2025 03 25t104525.846

Zo werkt een koolhydraat-arm dieet

Over koolhydraten is al veel gezegd en geschreven. Voedingsdeskundige Yneke (59) besloot het te testen: drie weken lang at ze streng koolhydraat-arm en kwam tot de conclusie dat koolhydraten schrappen zéker voordelen biedt. In haar nieuwste boek ‘Het Koolhydraat Dilemma’ deelt ze haar ervaringen en geeft ze tips, weekmenu’s én heerlijke recepten.

Mijngeheim

Net als Vriendin brengt ook Mijn Geheim de allermooiste persoonlijke verhalen, die we hier graag elke week met je willen delen.

‘‘De route die ik gevolgd heb om voedings-deskundige te worden was die van de gesjeesde medicijnstudent. Net zoals zovelen werd ik uitgeloot, maar wilde toch iets met gezondheid doen. Ik besloot Humane Voeding, dat heet nu Voeding en Gezondheid, te gaan studeren in Wageningen. Na mijn studie ging ik aan de slag in de commerciële wereld, een heel andere branche dus. Jarenlang dacht ik: leuk die voeding, maar ik deed er verder niets mee. Dat ik toch een van de pioniers van leefstijl in Nederland werd en me helemaal ging richten op voeding en leefstijl is een ongelooflijk leuk uit de hand gelopen hobby. Zo richtte ik de Academie voor Leefstijl en Gezondheid op waar leefstijlcoaches worden opgeleid. Begon ik met het schrijven van boeken, columns en artikelen over voeding en sport, was ik coach bij het tv-programma De Afvallers en begeleidde ik duursporters. Zelf fiets ik veel en fanatiek, het liefst op de mountainbike.”

Ketogeen dieet

“Jarenlang promootte ik met overgave peulvruchten en andere plantaardige voeding, maar daar ben ik van teruggekomen, nadat ik uit nieuwsgierigheid drie weken koolhydraatarm ging eten. Journalist Marie Louise Schipper en ik besloten een ketogeen dieet uit te proberen, waarbij we drie weken lang, elke dag duizend calorieën extra binnen kregen. Na afloop zouden we een artikel over onze ervaringen schrijven voor een voedingsmagazine. Het resultaat van het dieet verraste me enorm. Ik voelde duidelijk verschil. Na drie weken koolhydraatarm eten was ik energieker, scherper en, heel opvallend, ik had geen migraine gehad gedurende het dieet. Al vanaf mijn studietijd had ik last van migraine en ik gebruikte er ook zware medicijnen voor.
Het positieve resultaat van dit dieet was de reden voor mij om door te gaan én om me er professioneel verder in te gaan verdiepen. Gevolg was dat ik mijn eigen visie op eten volledig moest bijstellen en met overgave, want ik sta volledig achter mijn keuze.
Ik zou iedereen aanraden het eens zes weken te proberen en te ervaren wat er gebeurt.”

Extra boter

“Een nieuwe leefstijl en een heel andere manier van eten vergt moeite en inspanning. Ook ik moest even wennen aan het extra klontje boter, maar het was het allemaal waard. De voordelen wegen ruim op tegen de gewennings-periode. Tegen mensen die dit ook willen, zeg ik: ruim je keukenkastjes op, ga minderen met koolhydraten en stop met het eten van bewerkt voedsel. Elke stap in de goede richting is winst. Zorg dat je niet te veel eet en maximaal drie keer per dag. Zorg ook dat je wat meer goede voedingstoffen eet.
Deze manier van eten zorgt dat je op een andere manier naar voeding gaat kijken en dat moet ook. Vergeet de angst voor eieren, want die zijn juist heel gezond. Ook de ingebakken vetangst moet weg, die is echt misplaatst. We moeten juist méér vet eten, vandaar ook die roomboter. Fruit is goed. Maar wanneer je echt koolhydraatarm, ketogeen, gaat eten, dan moet je fruit eten matigen, want in fruit zitten veel suikers. Bosbessen, frambozen en aardbeien kunnen weer wel. Aardappelen, ook de zoete, peulvruchten, rijst, brood en pasta schrap je volledig uit je menu. En ik verzeker je dat er dan heus nog genoeg lekkers overblijft om van te genieten. De mening dat een maaltijd zonder koolhydraten niet compleet zou zijn, is echt onzin. Ikzelf hou ontzettend van lekker koken en dat doe ik nog steeds. Ik ben gek op salades, ook in de winter. Ik ben de enige persoon in mijn omgeving die zonder schuldgevoel mayonaise door de salade doet.”

Positieve gevolgen

“In mijn boek geef ik uitgebreide informatie, achtergrond en uitleg, maar ook veel tips, weekmenu’s, eetschema’s en recepten.
Zelf maak ik vaak een dubbele portie avondeten en gebruik de helft voor de lunch van de volgende dag. Bijna iedereen kan een ketodieet volgen.
Al is het voor vegetariërs moeilijker en voor veganisten helaas praktisch onmogelijk omdat het heel eenzijdig wordt. Daarnaast zijn er ook enkele uitzonderingen op medisch gebied. Voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld zwangere vrouwen, diabetici en mensen met een specifieke aandoening of ziekte, kun je het beste overleggen met je huisarts.
Ik zou sowieso iedereen aanraden om dat bij twijfel te doen. Maar let wel, hoe je arts reageert heeft ook te maken met hoe hij of zij zelf over deze manier van eten denkt. Ik ben ervan overtuigd dat onderzoek nog veel meer positieve gevolgen van koolhydraatarm naar voren zal brengen in de toekomst. Zoals het mijn migraine verminderde, is de verwachting dat het bijvoorbeeld ook positief zal uitpakken bij ADHD, angsten en depressie. Gelukkig blijft de aandacht voor een gezonde leefstijl en daarbij passende voeding groot en dat is ook hard nodig.
Er valt nog een wereld te winnen en dan bedoel ik vanaf de kleuterschool. Vroeger dacht ik dat het wel meeviel dat mijn kinderen hyper werden van de suikers in snoep. Maar nu zou ik nóg meer opletten op zoetigheid en frisdrank in het eetpatroon van mijn kinderen. Het zou zo’n verschil maken als we zouden stoppen met het eten van al dat zwaar bewerkte voedsel en die enorme hoeveelheden.
Zelf heb ik drie eetmomenten per dag en van alledrie maak ik een feestje.”

De beste tips voor als je keto gaat

‘Er is niet één beste manier om met het ketodieet te starten. De een bouwt eerst de koolhydraten af door suikers en frisdrank te schrappen en gaat via het oerdieet* naar maximaal 25 gram koolhydraten per dag, terwijl de ander van de ene op de andere dag zijn eetpatroon met zeven eetmomenten verandert naar een ketogeen dieet. Ook dat laatste kan prima gaan.
Maar zeker wanneer je normaliter veel koolhydraten en suikers eet, kun je ontwenningsverschijnselen ervaren. Bijna alsof je een suikerverslaafde bent! Je lichaam moet wennen aan minder koolhydraten en overschakelen naar vet als energiebron, wat een beetje lijkt op het tegenkomen van de zogenaamde man met de hamer, als je veel te lang fietst zonder ondertussen te eten. Als je weet wat de mogelijke gevolgen zijn van deze overschakeling, ben je voorbereid en kun je deze tijdelijke verschijnselen zien als de noodzakelijke overgang naar vetverbranding: beetje hoofdpijn, brain fog, duizeligheid, licht in je hoofd, minder energie, verstopping en zin in zoet.
Deze mogelijke verschijnselen zijn redenen om de eerste week wat gas terug te nemen en niet te veel van jezelf te vergen. Train wat minder hard en zorg voor voldoende slaap!’

Tekst: Lydia Zittema
Foto: Michel Campfens

Meer Mijn Geheim? Neem nu een digitaal abonnement of bekijk de Facebook-pagina.

Mijngeheim

Net als Vriendin brengt ook Mijn Geheim de allermooiste persoonlijke verhalen, die we hier graag elke week met je willen delen.

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi
Yneke Kootstra

Uit andere media