Crème de la crème
3 augustus 2011
Beauty – Een likje uit je pot op je gezicht en klaar! Zo simpel is het helaas niet. Maar met een paar simpele tips haal je veel meer uit je crème.
Beauty – Een likje uit je pot op je gezicht en klaar! Zo simpel is het helaas niet. Maar met een paar simpele tips haal je veel meer uit je crème.
Dat gaat gesmeerd.
Crèmes: het lijkt zo simpel, gewoon op je huid smeren en daar doen de vitamines, zuren en mineralen hun werk wel. Maar helaas, als je je crème niet goed gebruikt, is het effect veel minder. Wat is de ideale crème, waar moet je op letten en hoe haal je het meeste profijt uit je crème? Voordat je een crème aanschaft, moet je je huidtype analyseren. Als je dit goed wilt doen, haal je eerst je make-up en crèmeresten van je gezicht. Je huidtype (droog, vet, normaal, acne) hangt af van je talgproductie en is erfelijk bepaald. Je huidtype kun je dus niet met een crème veranderen. Het enige dat je kunt verbeteren, is je huidconditie. Je huid kan bijvoorbeeld een vochttekort hebben. Ook pigmentstoornissen, couperose, voortijdige veroudering en acne door stress kunnen aangepakt worden met de juiste producten. Daarnaast kan je huid door invloeden van buitenaf gevoelig worden. Veel mensen halen vet- en vochtarm door elkaar. Vetarm is een droge huid met een lage talgproductie. Vochtarm is een huid die water tekort komt.
Vochtarm komt vaak voor. Een vette huid kan vochtarm zijn en daardoor heel trekkerig aanvoelen. Gebruik dan geen crème voor een droge huid met veel vetten, maar een crème die hydrateert.
Even checken
Maar hoe weet je nu precies welke crème je moet kopen? Om te weten of je huid vochtarm is, kijk je of er fijne lijntjes ontstaan als je je huid beweegt. Heb je rimpeltjes naast je ogen als je ze half dichtknijpt of heeft je huid een doffe, matte teint, dan kan je huid wel wat vocht gebruiken. Heb je hier geen last van, dan is je huid vochtrijk. Hetzelfde kun je doen voor het vetgehalte van je huid. Voelt je huid schraal aan als je geen crème gebruikt? Vertoont je huid schilfertjes of kloofjes en voelt-ie trekkerig aan? Wordt een crème snel door de huid opgenomen? Heb je een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is je huid vetarm. Zo niet, dan is je huid vetrijk.
Smeren kun je leren
Met je vinger een flinke dot crème uit het potje lepelen en even snel smeren is niet ideaal. Op die manier haal je niet alles uit je crème. Smeer nooit meer crème dan dat je huid aankan. Een laag die na een paar minuten nog niet ingetrokken is, is duidelijk te veel. Voor je gezicht heb je vaak niet meer nodig dan een klein likje van je spateltje. Stof, luchtvervuiling en afvalstoffen uit het lichaam zorgen voor een vieze huid. Als je deze niet goed zou schoonmaken, verstikt de huid en wordt de natuurlijke beschermlaag aangetast. Je poriën raken verstopt, je huid raakt geïrriteerd en uitgedroogd. Hierdoor werkt ook je crème minder goed.
Wanneer je een product gaat gebruiken, is het belangrijk dat je de huid eerst goed schoonmaakt met een reiniging van hetzelfde merk. Je weet namelijk nooit hoe de ingrediënten van het ene merk op het andere merk reageren.
Breng je crème altijd op met voorzichtige ronddraaiende bewegingen zonder de huid mee te bewegen. Zo voorkom je rimpelvorming. Zorg ervoor dat je niet aan je huid trekt of er te hard overheen gaat. Als je last hebt van een vettige huid, is het sowieso verstandig om je huid zo min mogelijk te masseren. Breng de crème niet te dicht bij de ogen aan. Crème kruipt namelijk altijd een beetje en het zou dan in je ogen kunnen komen, wat zorgt voor een vervelend waasje over je ogen.
Pas ook op met oogcrème. Dit breng je aan rond je ogen, maar blijf altijd minstens een halve centimeter van je oog verwijderd en laat je bewegende ooglid crèmevrij. Oogcrème breng je trouwens ‘kloppend’ aan. Gebruik hiervoor je ringvinger, want dit is je vinger met de minste kracht. Begin met het ‘kloppen’ aan de zijkant van je oog en werk vanaf hier naar binnen, richting je neus. Dan ben je meteen van het overtollige ‘walvocht’ af. Als je je oogmake-up net verwijderd hebt met een wat vettige remover, kan je oogcrème niet goed intrekken door het vettige laagje. Eerst even verwijderen met een tonic en dan pas aan de slag met oogcrème.
Pas op: bacteriën!
Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen in Nederland crème in een pot verkiezen boven een pompflacon of tube. Jammer, want door elke dag met je vingers een lik uit de pot te nemen, vermenigvuldigen de bacteriën in de pot zich razendsnel. Geef je toch de voorkeur aan een pot crème, neem er dan een plastic spateltje bij zodat je vingers de crème niet in hoeven. Na elk gebruik spoel je het spateltje af en droog je het met een schone handdoek. Cosmetica en make-up hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Sommige producten kunnen namelijk na opening bederven of zelfs schadelijk zijn. Vanaf vorig jaar moet hun houdbaarheidsdatum op het product vermeld worden. Natuurlijk zijn er nog andere zaken van belang. Ariane Inden: “Over het algemeen geldt dat producten die open zijn geweest binnen een jaar opgemaakt moeten worden. Natuurlijk kun je producten wel voor een korte tijd wegzetten, maar doe dit dan altijd op een droge donkere plaats op kamertemperatuur.”
Vaak kun je aan een crème wel zien of deze nog goed is. Bederf kun je merken aan de verandering van kleur, geur en samenstelling (waterig goedje dat eerst uit je crèmetube loopt). Let bij je aankoop dat het product in een afgesloten verpakking zit. Als het product geseald is, weet je zeker dat je een verse pot te pakken hebt.
Verschil van dag en nacht
Het grote verschil tussen een dag- en nachtcrème is de functie van het product. Een dagcrème is vooral een beschermer, terwijl een nachtcrème herstelt en stimuleert. Dat zit zo: ’s nachts heeft de huid een groter herstellend vermogen dan overdag. De celdeling verloopt sneller en je lichaamstemperatuur is hoger waardoor poriën wijder openstaan en je huid beter stoffen opneemt. Om drie uur ’s nachts werkt je herstelmechanisme van de huid het hardst en rond vier uur ’s nachts is je huid klaar om de vitaminen en mineralen uit de crème op te nemen. Een nachtproduct bevat vooral ingrediënten om de huid te repareren en herstellen zoals vitamine A, B5 panthenol, C, E en F. Een dagcrème beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf.
Door milieuvervuiling krijgen we steeds meer last van vrije radicalen (gifstoffen in de lucht) die je huid beschadigen, irriteren en voortijdig verouderen. Daarom is het belangrijk dat je een product gebruikt met antioxidanten. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C en E, groene thee, druivenpit-, olijf-, walnoot- en rooibosextract. Deze ingrediënten bevatten extra elektronen waarmee ze de schadelijke moleculen uit vrije radicalen neutraliseren.
Ingrediënten als glycerine, ceramide, sodium, melkzuur en ureum worden vaak aan hydraterende crèmes toegevoegd. De crèmes helpt je huid vocht vast te houden. Je huid neemt namelijk geen vocht meer op, maar kan het wel vasthouden. Gebruik voor je ogen geen dag- of nachtcrème, maar een speciale oogverzorgingscrème. Deze voedt de huid en voorkomt zwelling door vochtophoping. Twijfel je over de aanschaf van een dure crème, vraag dan eerst of je een proefverpakking mee kunt krijgen om deze thuis te proberen.