Placeholder

Vet goed

Beauty – Deze heerlijke oliën mogen eigenlijk niet in je badkamer ontbreken. Ze hydrateren je huid, zorgen voor een goede doorbloeding én ruiken ook nog eens heel lekker!

Beauty – Deze heerlijke oliën mogen eigenlijk niet in je badkamer ontbreken. Ze hydrateren je huid, zorgen voor een goede doorbloeding én ruiken ook nog eens heel lekker!

Huid- en massageolie

Je huid neemt tijdens een douchebeurt vocht op. Als je je na het douchen niet goed insmeert, vervliegt dit extra vocht direct. Bovendien tast heet water het natuurlijke beschermlaagje van je huid aan. Insmeren moet dus. Dat kan met een bodylotion of huidolie. Het enige verschil is dat een huidolie verwarmend werkt en bodylotion verfrissend. Smeer je huid in als deze nog ietsje vochtig is. Niet alleen neemt je huid de olie of lotion beter op, maar het resultaat blijft ook langer. De combinatie olie met water veroorzaakt het beschermende laagje. Een huidolie herstelt ook ruwe plekjes en laat je huid er gaver uitzien. Bovendien kun je er goed mee masseren. Die massage zorgt weer voor een betere bloedsomloop. Besteed extra aandacht aan billen en bovenbenen. Een flinke massage met een huidolie met zonnebloem kan cellulitis voorkomen.

TIP

Heb je een erg droge huid, kies dan voor een pH5 doucheolie, die het afweersysteem van de huid direct herstelt of Firming shower gel, die ook direct de probleemgebieden verstevigd.

Zelf een huidolie maken

Een huidolie maak je door een basisolie (bijvoorbeeld jojoba- of amandelolie) te mengen met een paar druppels etherische olie. Dit hoeft maar zo weinig te zijn omdat één druppeltje overeenkomt met een hele zak kruiden. Die paar druppels geven je olie geur, want de meeste basisoliën zijn nagenoeg geurloos. Een etherische olie wordt snel door de huid opgenomen en heeft een voedende werking. Je mag ze niet onverdund op de huid aanbrengen. Ze kunnen je huid irriteren of overgevoelig maken. Ook kan een huidolie gebruikt worden om huidproblemen te verlichten. Er zijn ongeveer zeventig essentiële oliën die je kunt gebruiken voor aromatherapie. Van sommigen word je blij en energiek, van anderen juist rustig en ontspannen. Als je zelf een huidolie wilt maken, moet je er altijd voor zorgen dat je de olie in een donker flesje bewaart. Door een klein beetje tarwekiemolie aan je mix toe te voegen, geef je de olie een langere houdbaarheid. Mix nooit meer dan drie etherische oliën en schudt iedere keer dat je de olie wilt gebruiken.

Welke olie kies je?

Abrikozenpitolie bevat vitamine A, B, C en E en is geschikt voor een normale of gevoelige huid. De olie wordt snel door de huid opgenomen.

Amandelolie werkt heel goed als je een wat drogere, ruwe huid hebt. De olie is verzachtend en voedend en bevat vitamine A, B en C. Jojobaolie gebruik je als je een wat oneffen huid hebt. Hij vertraagt namelijk de talgafgifte van je huid en bevat goede vochtinbrengende eigenschappen. De olie doet het ook goed als haarmasker.

Kokosolie trekt erg langzaam in de huid, daarom is het een goede olie voor in lippenbalsems. Het werkt beschermend en verzachtend.

Olijfolie vitaliseert en verstevigt de huid en stimuleert de cellen. Bovendien bevat het anti-oxidanten dat huidveroudering tegengaat.

Tarwekiemolie is goed voor mensen met een slecht doorbloede huid. Deze olie is zeer voedend. Hij bevat vitamine B, E en F en werkt zelfs op psoriasis.

Zonnebloemolie is een goede olie voor koukleumen. Hij versterkt de doorbloeding en werkt zeer voedend.

Gezichtsolie

Door invloeden van buitenaf kan je huid uit balans raken. Hierdoor kun je last krijgen van puistjes, terwijl je daar eigenlijk geen aanleg voor hebt. Voor het herstel van het natuurlijke evenwicht bij een onzuivere huid, vette huid of huid met grove poriën is een regulerende verzorging nodig. De olie-extracten in Dr. Hauschka Gezichtsolie helpen de huid bij de normalisering van de talgproductie, vergrote poriën en ontsierende ontstekingen, waardoor je huid weer in balans komt. Heb je juist last van een droge, vermoeide en belaste huid, dan doet een rozenolie wonderen.

Haarolie

Ook je haren kunnen na een paar zonnige maanden of een kleurbehandeling wel een oppepper gebruiken. Een haarolie voedt je haar, laat het glanzen en zorgt ervoor dat het zachter aanvoelt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor haarolie met pindaolie tegen een droge hoofdhuid en klaver voor zacht haar. Of neem haarolie voor droog, breekbaar of dof haar. Wil je zelf een haarolie maken? Meng dan een beetje olijfolie met kokosolie en een paar druppels Ylang Ylang. Smeer dit in je haarpunten en was het na tien minuten uit. Dit zou droge puntjes voorkomen. En eigenlijk mag de haarolie voor na het ontharen  ook niet in je badkamer ontbreken. Dit is een verzachtende olie, die de kans op rode vlekken en een branderig gevoel verminderd.

Vet in voedsel

Soms lijkt het wel of iedereen op dieet is. Codewoord daarbij is ‘vet’ of eigenlijk ‘zo min mogelijk vet’. Maar schrap niet al het vet uit je menu. Een beetje vet heb je namelijk nodig. Je gebruikt vetzuren voor je hersenen, een gezonde huid,  je zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Zonder vet kun je je voedsel niet verbranden en lukt het je lichaam niet om vitamines (A, D, E, K) uit je voedsel op te nemen. Het best kun je kiezen voor onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie en zonnebloemolie. Olijfolie heeft ook nog een hoog gehalte aan anti-oxidanten en bevat veel vitaminen en mineralen. Vet dat bij kamertemperatuur stolt (denk aan koude soep waar witte vetbolletjes op drijven) is ‘slecht’ vet. En vergeet niet om je portie omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Je vindt ze in vette vis, groene groenten, noten en sojabonen of in een pilletje natuurlijk.