Placeholder

150 jaar friet in Nederland: de leukste feitjes

Hoera! Het patatje bestaat vandaag precies 150 jaar in Nederland. En dat vieren we met de leukste feitjes over de snack.

Hoera! Het patatje bestaat vandaag precies 150 jaar in Nederland. En dat vieren we met de leukste feitjes over de snack.

11 opvallende feitjes

  • Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda het allereerste frietje verkocht.
  • We eten per persoon gemiddeld zo’n 40 tot 50 porties friet per jaar. Dat komt neer op zo’n 18 kilo!
  • In totaal hebben we al zo’n 57 miljard frietjes gegeten.
  • Wat we op ons frietje doen, wisselt. Vroeger waren het vooral pickles, piccalilly en mayonaise. Maar tegenwoordig worden ook satésaus, curry of uitjes veel gezien.
  • Het ‘Patatje oorlog’ heeft de naam van zijn uiterlijk gekregen: een slagveld van slordig toegevoegde ingrediënten.
  • We eten onze frietjes het liefst met een kroket of frikandel. De frikandel staat op nummer 1, de kroket is een goede nummer 2.

Lees ook: recept voor fish & chips

  • Een portie friet van 100 gram bevat 456 Kilocalorieën, een hoeveelheid energie die je  verbrandt tijdens een gewone wandeling van 90 minuten.
  • Friet is overal te koop. Nederland telde in 2013 4828 cafetariabedrijven en 362 fastfoodrestaurants. De meeste cafetaria’s zijn te vinden in Zuid-Holland (853) en Noord-Brabant (846). In de provincie Utrecht komen slechts 292 cafetaria’s voor.
  • Er bestaan verschillende soorten maten van friet. Zo zijn Franse frietjes 6 millimeter dik en hebben Vlaamse frieten een omvang van 13 tot 15 millimeter. Nederlandse patat is 9 tot 10 millimeter dik.
  • Frietliefhebbers kunnen op frietopia.nl allerlei weetjes over hun lievelingssnack vinden. Ook kunnen zij er terecht voor adressen van frietverkopers.
  • Meer weten? Bezoek dan eens het Frietmuseum in Brugge! Dit is het enige museum ter wereld dat zich heeft gespecialiseerd in het bakken en ontstaan van frietjes

Lees ook: waarom af en toe een keertje McDonald’s gewoon lekker is

Bron: NOS, AD