3x stille natuurgebieden in Nederland
21 september 2021
Wandelen is heerlijk. Een stiltewandeling is zo mogelijk nog fijner. 3 tips van Natuurmonumenten voor een paar uur complete rust. Hoewel… luister naar de vogels, het ruisen van de wind en het geknerp onder je voeten!
Natuurgebied 1: Mookerheide Limburg
Op ongeveer 10 minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met mooie bossen, uitgestrekte heidevelden en een rijke geschiedenis. De ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. In het natuurgebied ligt het jachtslot Mookerheide. Een groots gebouw, in Jugendstil gebouwd. Het wordt momenteel gerenoveerd, maar de historische kassen en tuinen,
waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuur- monumenten van alles verbouwen, zijn toegankelijk.
Adembenemend uitzicht
Door het natuurgebied lopen diverse wandelroutes waarbij je onder meer over de natuurbegraafplaats wandelt. Juist hier is ruimte voor rust en stilte. Bij de natuurgraven mag alleen een houten gedenkschijf geplaatst worden. Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heide- gebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht.
Zandhagedis
Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. De wandelroute die dit gebied het meest typeert is de route Twee schansen – Landgoed Mookerheide. In het gebied kun je de gele pijltjes volgen. De route is ongeveer 5 kilometer lang.
Natuurgebied 2: Botshol Utrecht
Botshol is een typisch Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Het gebied bestaat uit veenplassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Boswachter Olga is er graag als ze behoefte heeft aan wat rust en stilte. “Stilte is voor mij een grote rijkdom. Want als er stilte heerst, krijgen geluiden uit de natuur de boventoon.”
Contrast
Olga is onder meer boswachter van natuurgebied Botshol, onder de rook van Amsterdam. “Het contrast is enorm, Botshol is een stille oase in een druk en verstedelijkt gebied. In een gebied van smalle slootjes en weidse plassen hoor je wuivend riet en een kakofonie van vogelgeluiden. Het fluitende geluid van zwanen- vleugels, kekkerende aalscholver- jongen in hun nest of het gakken van overvliegende ganzen. De geluiden in de natuur zijn soms luid en oorverdovend en tegelijker- tijd rustgevend en stil. Ik ben niet zo van het mediteren, maar in de stilte van de natuur kan ik goed mijn energie opladen na een drukke dag of week.”
Wég spanning
“Als het even lukt, ga ik graag alleen op pad, dan zoek ik de rust op. Het is letterlijk op adem komen. Wandelend door de natuur voel ik de spanning uit mijn lichaam wegzakken.” Er is 1 wandelroute door dit gebied: wandelroute Botshol, van 10 kilometer. Het pad is vaak drassig, dus laarzen zijn geen overbodige luxe.
Lees ook: ‘Voor elke provincie: 12 natuurroutes waar het nog heerlijk rustig is’
Natuurgebied 3: Stippelberg Noord-Brabant
De Stippelberg is een groot natuurgebied. Toch ligt het goed en andere bloemrijke struiken die het landgoed nog mooier verstopt in het oosten van Brabant, bij het dorpje De Rips. Wandel in het oostelijke deel van de Stippelberg over de mooie lanen die horen bij het landhuis. Opvallend aan de Stippelberg zijn de vele heuveltjes midden in het bos. Al die ‘stippels’ zijn stuifduinen ontstaan door zandverstuivingen. De Stippelberg dankt zijn naam aan deze heuveltjes.
Eiken- en beukenlanen
Door bosaanplant voor de houtproductie vind je hier nu een uitgestrekt dennenbos. Aan de andere kant van de Stippelberg, het oostelijke deel, vind je geen stippels maar fraaie eiken- en beukenlanen die horen bij het landhuis. Rondom deze prachtige villa in Engelse stijl zie je de rododendrons, krentenboompjes maken. Zin om nog dieper het gebied in te duiken? Dan sta je ineens aan de rand van het bos. Hier zie je een landschap zoals De Peel er ooit uitzag. Met heide en alleenstaande vliegdennen.
Hoogteverschil
In het landschap op de Stippelberg kun je een tweedeling zien. Miljoenen jaren geleden ontstonden breuklijnen. Dit kwam door schuivende aardlagen. Hier op de Stippelberg ligt de Milheezerbreuklijn, een zijtak van de Peelrandbreuk. Je kunt dit zien in het plotselinge hoogteverschil en verschil in begroeiing in het gebied. Er zijn 2 wandelroutes in dit gebied, een van 5 en een van 7,5 kilometer.
Nog 3 stille natuurgebieden vind je in de Vriendin Balansspecial. Koop ‘m hier.
Productie: Erica Holmes. Met dank aan natuurmonumenten. René Koster, Laurence Delderfield, Andries de La Lande Cremer Fotografie, Bob Luijks, Wolverlei/Martin Stevens, Jan Huijbers, Nelly Keukens
Beeld: Getty Images