dementie

4x zo verklein je de kans op het krijgen van dementie

Dat je nooit dement wordt, kan niemand je beloven. Maar je kunt het risico op de ziekte wel flink verkleinen.

Alzheimer of dementie?

De termen alzheimer en dementie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Wat is het verschil? Dementie wil zeggen dat iemand door toedoen van een hersenziekte niet goed meer functioneert. Alzheimer is zo’n hersenziekte, en is verantwoordelijk voor tachtig procent van alle dementiegevallen.

Is dementie te voorkomen?

Lang dachten wetenschappers dat je wordt geboren met een bepaald aantal hersencellen en dat je het daarmee moest doen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat hersenen nieuwe cellen en verbindingen kunnen aanmaken, zelfs op latere leeftijd. Ook blijken hersenen, net als het lichaam, een systeem van lymfevaten te hebben, waarmee afvalstoffen worden afgevoerd. Naar wat dit voor dementie en de kans daarop betekent, wordt druk onderzoek gedaan. Wel lijkt het erop dat de volgende maatregelen dementie helpen voorkomen:

1. Veel bewegen

Amerikaanse wetenschappers legden alle onderzoeken naar beweging en dementie naast elkaar. En wat kwam daar uit? Weinig beweging gedurende je leven vergroot het risico op dementie enorm. Door wekelijks tweeënhalf uur matig intensief te bewegen en niet uren achter elkaar te zitten, verklein je het risico op dementie. Bovendien is fl ink bewegen goed voor je hart en bloedvaten, spieren en botten. Ook verbetert het je conditie en coördinatie, slaap je er beter door en heb je minder stress.

2. Gezond eten

Eten volgens het ‘mediterrane dieet’ (met veel vis, groenten, noten en plantaardige oliën) verkleint de kans op dementie. Het heeft zelfs zin daar op latere leeftijd mee te beginnen. Een onderzoek waarbij olijfolie en noten als ‘geneesmiddelen’ werden voorgeschreven, liet zien dat het geheugen van mensen die deze ‘geneesmiddelen’ gebruikten na een paar jaar beter was dan dat van mensen uit de controlegroep.

3. Genoeg slapen

Of slecht slapen het risico op dementie vergroot of dat beginnende dementie de oorzaak is van slecht slapen, daarover zijn deskundigen het nog niet eens. Toch zouden slechte slapers een groter risico lopen om dementie te krijgen. Beschouw slaap dus niet als ‘zonde van de tijd’, maar als heel belangrijk voor je gezondheid. Ga op tijd naar bed en neem mogelijke slaapproblemen serieus door hulp te zoeken.

4. Je brein activeren

Helaas, geheugentraining helpt je niet dementie te voorkomen. Wat wel helpt, is je hersenen actief houden. Dat kan op veel manieren: door te koken, te breien, met mensen te praten, te lezen. Ook het leren van iets nieuws (een taal, of het bespelen van een instrument) houdt je brein lenig.

Lees ook: déze drie nieuwe oorzaken zijn aan de lijst risicofactoren voor dementie toegevoegd