5 signalen dat je een slaaptekort hebt
2 december 2020
Als gebroken nachten nu even jouw realiteit zijn en je geen tijd hebt om bij te slapen, kun je toch wat doen aan je slaaptekort. Herken de signalen en onderneem actie.
1. Je kunt niet stoppen met eten
Als je te weinig slaapt, reageert je lichaam door te veel van het hormoon ghreline aan te maken en te weinig van het hormoon leptine. Ghreline wekt de eetlust op, leptine vertelt je lichaam wanneer het verzadigd is. Gevolg: constant zin om te eten.
Oplossing: als je toch eet, eet dan gezond. Slaapexpert Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam: “Eiwitrijk voedsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sneller verzadigd bent.”
2. Je kunt geen beslissingen nemen
Kun je zelfs over de knulligste dingen geen knoop doorhakken? Moeheid tast je prefrontale cortex aan, het gebied in je hersenen waarin planningen en je beslissingen worden bedacht.
Oplossing: Hofman: “Je kunt natuurlijk cafeïne nemen om jezelf wat alerter te maken. En maak van rustmomentjes echte rustpauzes: ga bijvoorbeeld buiten even wandelen. Zorg er verder voor dat je zo veel mogelijk belangrijke dingen ’s ochtends doet. Tijdens de onvermijdelijke middagdip is het nog lastiger om beslissingen te nemen.”
3. Je bent sneller ziek
Chronisch slaaptekort tast je immuunsysteem aan. Elk overwaaiend virusje neemt jou dus te grazen. Als je lange tijd zelfs minder dan vijf uur slaapt, heb je ook een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Hofman: “Een tekort aan slaap verstoort de balans in je stofwisseling, waardoor insuline minder goed aanslaat. Op den duur kun je daardoor diabetes ontwikkelen.
Oplossing: “Zorg ervoor dat je extra vitamine C binnenkrijgt of neem voedingssupplementen”, aldus de slaapexpert.
4. Je bent onhandiger dan anders
Je spieren reageren niet meer zoals jij dat wilt, omdat je reactievermogen is aangetast door je tekort aan slaap. Gevolg: je stoot je overal aan, gooit dingen om en knoeit met eten.
Oplossing: las toch even een powernap in. Hofman: “Maar niet langer dan twintig minuten, omdat je anders in je diepe slaap komt en nog beroerder wakker wordt dan dat je je al voelde.”
5. Je wordt sneller emotioneel
De manier waarop we gevoelens verwerken, staat in nauw verband met hoe(lang) we slapen. Dat merk je al als je één nachtje hebt doorgehaald: al de volgende dag is je lontje korter. Bij chronisch slaaptekort zitten de tranen nog veel hoger dan normaal.
Oplossing: Hofman tipt dat je op zo’n moment het beste goed voor jezelf kunt zorgen door dingen te doen waar je blij van wordt. “Stel jezelf bloot aan genoeg zonlicht en maak bijvoorbeeld ’n lekker ontbijtje voor jezelf.
Tip van Vriendin
Klaar om je lichaam een boost te geven? Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat ‘aarden’ bijzonder goed is voor je gezondheid. Deze aardingsmat helpt je de natuurlijke helende energie van de aarde te ervaren. En dat terwijl je slaapt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.