Is jouw kat te dik? Dit kun je eraan doen
12 september 2019
Mollige katten zijn vaak leuk om naar te kijken, maar die extra kilo’s blijken minder onschuldig dan gedacht. Maar liefst 60% van de katten lijdt aan overgewicht, waarvan 27% zelfs obesitas heeft.
Mollige katten zijn vaak leuk om naar te kijken, maar die extra kilo’s blijken minder onschuldig dan gedacht. Maar liefst 60 procent van de katten is te dik, waarvan 27 procent zelfs obesitas heeft.
Dat zegt Myriam Hesta, professor dierenvoeding aan de Universiteit Gent, tegen Het Laatste Nieuws. Ze doet onderzoek naar zwaarlijvige katten en benadrukt de ernst van het probleem. Volgens Hesta gaat obesitas gepaard met een continue lage graad van ontsteking waardoor de dieren ook sneller last hebben van andere ziektes. “Net zoals bij mensen, hebben obese katten een veel hoger risico op type 2 diabetes en moeten ook zij op dieet en twee keer per dag een insulinespuit krijgen. Maar de katten kunnen ook problemen krijgen met hun gewrichten, beginnen te manken, blaas- en huidproblemen krijgen en bij morbide obesitas zie je ook dat ze zichzelf niet meer kunnen toiletteren.”
Gezond gewicht
Wat is dan wel een gezond gewicht voor je viervoeter? Volgens Hesta is dat ongeveer tussen de 3 à 4 kilogram voor gemiddelde katten en 5 kilogram voor grotere exemplaren. Met uitzondering van speciale rassen, zoals de Noorse Boskat en Maine Coon, is een gewicht van boven de 5 kilogram te zwaar.
Lees ook: prrrr: zo maak je van je huis een kattenparadijs
Oorzaken
Naast calorierijke voeding, speelt volgens Hesta te weinig beweging een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht. Zo bestaat het leven van veel katten tegenwoordig uit eten en slapen, wat de kans op obesitas verhoogt. Daarnaast lopen bepaalde rassen extra risico, zoals de Britse Korthaar.
Wat kun je doen als je kat te dik is
Voor wie haar kat ook wel wat kilo’s kan verliezen, heeft Hesta tips.
– Het is belangrijk dat de hoeveelheid en het type voeding is aangepast aan je huisdier. Gesteriliseerde katten hebben bijvoorbeeld baat bij voeding met veel vezels en minder calorieën. Voor gedetailleerd advies over goede voeding voor jouw kat, kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.
– Let op hoe je je kat eten geeft. Het is beter om niet in één keer alle voeding in het bakje te doen, maar ook beweging te stimuleren. Verstop bijvoorbeeld eens wat brokjes of leg de korrels in een lege wc-rol als spel.
– Heb je meerdere katten? Dan raadt Hesta aan om bepaalde etensbakjes te kopen die je aan de hand van de chip van je kat kunt programmeren. Komt de juiste kat voor het luikje staan, dan opent het luikje. Op deze manier kunnen de dieren niet van elkaars maaltijd snoepen.
Lees ook: niet voor de poes: 22 musthaves voor de echte kattenliefhebber