8x gezonde avondsnacks voor ’s avonds op de bank
3 november 2020
Grijp jij ’s avonds regelmatig naar een zak chips of een pak koekjes? Met deze alternatieve snacks ben je een stuk gezonder bezig.
1. Een handje ongezouten gemengde noten
Noten bestaan dan wel uit vetten maar wel de gezonde, onverzadigde vetten! Deze houden je cholesterolgehalte laag, dat helpt je bloedvaten gezond te houden. Noten bevatten eiwitten, ijzer en vezels die goed zijn voor je darmen en stoelgang. Een handje gemengde noten is 25 gram, volgens het Voedingscentrum.
2. ‘Appeltaartje’
Dat een appel een gezonde snack is, weet je allang. Maar steeds weer een appel is een beetje saai. Snijd hem in stukken en meng ze in een ovenschaaltje met kaneel, gember en rozijntjes. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC.
3. Gekookt ei omwikkeld met vleeswaren
Een gekookt eitje bevat maar 75 calorieën en is rijk aan essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen voor zo’n beetje alles in je lichaam. Mager beleg, zoals rosbief, kipfilet en kalfsfricandeau, smaakt er lekker bij.
4. Schuitjes witlof met hüttenkäse en bieslook
Het fijne van witlof is dat het amper vetten of calorieën bevat. Vul twee witlofblaadjes met hüttenkäse (veel eiwitten, weinig vet). Breng op smaak met fijngesneden bieslook. Roer, ter afwisseling, paprika- of kerriepoeder door de hüttenkäse.
5. Bananensorbet
Ben je een zoetekauw? Zorg ervoor dat je altijd plakjes banaan in de vriezer hebt. Dat bevat veel vezels die een verzadigd gevoel geven. Een banaan bevat 114 calorieën, niets als je het vergelijkt met ongezonde snacks. Blend de plakjes van één banaan met een scheutje (amandel)melk en je hebt een heerlijk sorbetijsje.
6. Bakje popcorn
Popcorn is gezonder dan chips. Maak het wel zelf, want de kant-en-klare zoete of zoute variant is niet bepaald gezond. Verwarm op middelhoog vuur olie in een pan en laat een half kopje maïs ‘poffen’ met de deksel erop. Breng op smaak met wat kerrie-, chiliof paprikapoeder.
7 Zure haring
Haring is een vette vissoort die vol zit met omega-3-vetzuren en vitamine B: goed voor hart en bloedvaten. Als je een potje zure haring kant-en-klaar koopt, let er dan wel op dat er niet veel toegevoegd suiker en zout in zit. En eet er 2 à 3 stukjes van.
8. Geroosterde kikkererwten
Kikkererwten zitten bomvol vezels die je een vol gevoel geven en ze smaken lekker hartig. Giet een blik kikkererwten (200 g) af. Meng er 1 el olijfolie en 1 tl paprikapoeder door. Verwarm de oven voor op 200ºC en leg de erwten verspreid op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Rooster ze een kwartier, draai om en rooster weer een kwartier. Je kunt ze in een luchtdicht bakje nog een paar dagen bewaren.