Hoe groot is de kans om besmet te raken op een openbaar toilet?

Vanaf 1 juni – als de horeca weer opengaat – zullen er ook meer openbare toiletten beschikbaar zijn. Dat is fijn, maar hoe zit het met het besmettingsgevaar?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het coronavirus ook in de ontlasting kan zitten van iemand die besmet is. Bij ongeveer de helft van de coronapatiënten wordt het niet alleen in de neus, maar ook in de ontlasting gevonden.

Verhoogd risico

Volgens Clara Belzer, microbioloog aan de Universiteit van Wageningen is het besmettingsgevaar in toiletten niet onderzocht. “We weten het niet, maar onderzoekers denken toch dat er een verhoogd risico is. Sommige coronapatiënten hebben darmproblemen als buikpijn en diarree”, vertelt ze aan RTL Nieuws. De gevaren zitten ‘m vooral in het aanraken van de deurklink, de kraan, de spoelknop, een handdoek, wc-papier en de wc-bril. Zo kunnen andere bezoekers ook in contact komen met virusdeeltjes.

Lees ook: Heb je binnen net zoveel kans op besmetting als buiten?

Kleine druppeltjes

Het virus kan tijdens het doorspoelen ook in de lucht terechtkomen. “Om dat te voorkomen zou je de deksel op de pot dicht moeten houden tijdens het doorspoelen. En dan 2 minuten dichthouden”, aldus Belzer. Deze druppeltjes – aerosolen genoemd – komen ook vrij bij ademen en praten. Vooralsnog denkt het RIVM dat het virus zich vooral via grotere druppels verspreidt, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen.

Goed handen wassen

Een openbaar toilet is vooral door de kleine ruimte een risico. “Als een besmet persoon het virus uitscheidt in zo’n kleine ruimte waar veel mensen in elkaars zone komen, dan is het risico groter dan als dat niet het geval is”, zegt Belzer. Ze adviseert daarom goed je handen te wassen na een toiletbezoek. Ook kan het helpen om het toilet voor gebruik eerst zelf te desinfecteren.

Lees ook: Waarom je niet steeds ‘voor de zekerheid’ naar de wc moet gaan

Bron: RTL Nieuws