mark rutte

Besmettingen dalen: waarom dan toch weer nieuwe maatregelen?

De afgelopen dagen leek het erop alsof het aantal coronabesmettingen aan het dalen is. Toch zullen vanavond nieuwe en strengere maatregelen worden afgekondigd.

Waarom is dit precies nodig?

Cijfers niet betrouwbaar

Hoewel de cijfers van het RIVM een daling laten zien, benadrukt datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws dat deze geen volledige zekerheid geven. “Vanwege vertragingen, inhaalslagen en computerstoringen is het op basis van de dagelijkse cijfers vrijwel niet te doen om een betrouwbare trend te zien.” Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat er besmettingen worden gemeld die enkele weken geleden al waren geconstateerd. Of er dus écht sprake is van een daling, valt niet te zeggen.

Waar wel naar gekeken kan worden, zijn de RIVM-berekeningen van het aantal besmettelijke mensen. Dit getal wordt al tijden op dezelfde manier berekend. Op 24 maart waren naar schatting 168.000 mensen besmettelijk, dit tijdens de piek in de eerste golf. Dit zijn er ongeveer evenveel als nu.

Nieuwe maatregelen

Het voornaamste doel van de nieuwe maatregelen is om het aantal reisbewegingen te laten dalen. Dit heeft tot gevolg dat er minder contactmomenten tussen mensen plaatsvinden, en dus ook minder besmettingen.

Zorg ontlasten

Ook de druk op de zorg moet minder worden. De piek in het aantal besmettingen is nu geweest, en dat betekent dat er over ongeveer twee weken een piek in de zorg te zien zal zijn. Een stabilisatie van de cijfers is niet genoeg om de druk te ontlasten, er moet een daling zichtbaar zijn.

Bovendien zijn er nu weer meer oudere mensen op de intensive care. Zij hebben een langere behandeling nodig. Dit vormt een nieuw probleem.

Al met al genoeg redenen om opnieuw strengere maatregelen in te voeren. Pas wanneer het aantal besmettelijke personen flink is gedaald, kan weer worden gedacht aan versoepelingen.

Bron: RTL Nieuws
Foto: ANP