Bluffen op je cv? Beter van niet
1 januari 2022
Misschien deed je het vroeger weleens: jezelf naar binnen bluffen door jezelf ouder voor te doen dan je was. Ook bij het solliciteren wordt er af en toe aardig wat gebluft. Over werkervaring, diploma’s en referenties.
Niet alleen tijdens het sollicitatiegesprek, het begint al op het curriculum vitae zelf. Terwijl een goed cv maken zonder leugens niet zo lastig is als het lijkt, zeker niet als je een cv template gebruikt. Liegen op je cv is gewoon not done.
Bluffen kan ontzettend fout gaan
Hoewel het natuurlijk ontzettend goed staat op je cv als je solliciteert op een hoge functie: je kunt beter niet zeggen dat je een universitaire studie hebt afgerond als het eigenlijk gaat om een 5-daagse cursus. Je cv oppoetsen of verfraaien om een baan in de wacht te slepen, kan ontzettend verleidelijk zijn. Toch kan dit grote gevolgen hebben. Je droombaan kan aan je neus voorbijgaan, je lijdt imagoschade en je kunt zelf worden ontslagen.
Veelvoorkomende ‘kleine leugens’
Gebakken lucht mag dan misschien in eerste instantie zoden aan de dijk zetten – wie weet word je uitgenodigd voor een gesprek of krijg je zelfs de baan – toch zul je maar weinig werkgevers tegenkomen die dit tolereren als ze erachter komen. Desalniettemin komen recruiters en werkgevers onderstaande leugens geregeld tegen op een cv:
Functietitels mooier maken dan ze zijn
Solliciteer je op een functie als teamleider en je bent alleen nog maar teamlid geweest dan heb je misschien de neiging om de functietitel op je cv wat aan te dikken. Beter van niet! Werkgevers komen heel makkelijk achter dit soort informatie door bijvoorbeeld naar je LinkedIn-profiel te kijken.
Jarenlange ‘werkervaring’ op je cv zetten
In vacatureteksten kom je het heel regelmatig tegen: het aantal jaren dat de kandidaat al in het vak moet zitten. Ben je net twee jaar onderweg met je carrière dan klinkt het aanlokkelijk om de waarheid wat te verdraaien om beter te kunnen voldoen aan de eisen. Toch ook hier beter van niet. Laat je enthousiasme en ambitie zien, daar bereik je veel meer mee.
Gaten op je cv proberen te dichten
Je hebt een tijdje niet gewerkt of je zorgde voor de kinderen. Deze periodes zorgen voor gaten op je cv. Door de begin- en einddatum aan te passen van eerdere functies proberen sommige mensen hun cv op te poetsen. Geen goed idee! Leg vooral uit waarom er gaten zijn gevallen en leg uit wat je in deze periodes hebt geleerd.
Diploma’s die je niet behaald hebt
Natuurlijk mag je opleidingen en studies op je cv zetten die je niet afgerond hebt. Maar een diploma vermelden als je deze niet hebt behaald is een no go. Werkgevers kunnen deze informatie heel makkelijk controleren. Beter schrijf je op je cv wat de reden is dat je je diploma niet hebt behaald en toon je aan dat je wel over de kennis beschikt die gevraagd wordt.
Bluffen op je cv is onethisch en kan leiden tot ontslag, gezichtsverlies of imagoschade. Kies daarom altijd voor eerlijkheid op je cv en blijf weg van leugens.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met cvwizard.