Wijnliefhebbers opgelet: deze basisweetjes moet je weten over wijn!
29 maart 2022
Kun jij ook zo genieten van een goed glas wijn? Dan vind je onderstaande wijnweetjes vast interessant. In dit artikel lees je hoe je je favoriete fles wijn het beste kunt bewaren, over de suikers en calorieën in wijn, en hoe de verschillende aroma’s en smaakprofielen van wijn worden ingedeeld.
Dit artikel is een partnerbijdrage.
Wijn op de juiste manier opslaan en bewaren
Misschien wil je een mooie fles wijn nog even bewaren voor een speciale gelegenheid. Houd er dan rekening mee dat je een zoete witte wijn gesloten 1 tot 2 jaar kunt bewaren, en een houtgerijpte, volle witte wijn tussen de 2 en 4 jaar. Versterkte witte wijnen zoals bijvoorbeeld dessertwijn zijn vanwege hun suiker en alcoholpercentage vaak wel tussen de 2 en 10 jaar houdbaar. Na het openen blijft wijn meestal tussen de drie en vijf dagen goed. Een fles wijn met een kurk kun je het beste liggend bewaren, zodat de kurk vocht blijft en niet uitdroogt, en er geen zuurstof bij de wijn kan komen.
Wil je rode wijn bewaren? De meeste lichte rode wijnen zijn tussen de 1 en 2 jaar houdbaar, en krachtige rode wijnen blijven tussen de 2 en 6 jaar ongeopend goed. Port kan wel tot 10 jaar worden bewaard. Leg de wijnen als je ze wil opslaan bij voorkeur op een donkere plek bij een temperatuur tussen de 10 en 14 graden.
Suikers en calorieën in wijn
Hoeveel calorieen zitten er in wijn, en welke wijn kun je het beste drinken als je op je gewicht wil letten? Over het algemeen is het als je wil afvallen verstandig om in elk geval voor een droge, jonge witte wijn te kiezen zoals bijvoorbeeld Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of een droge mousserende wijn zoals Cava Brut. In deze wijn zitten minder restsuikers, en meestal niet meer dan 100 calorieën per 150 milliliter. Zoete wijnen gemaakt van rijpe druiven zoals bijvoorbeeld dessertwijn hebben een veel hoger suikergehalte en kun je als je wil afvallen beter vermijden. Deze wijnen komen al gauw op de 140 kcal per 150 milliliter.
Een rode wijn kan relatief veel calorieën bevatten, namelijk gemiddeld 123 kcal in een glas van 150 milliliter. Wel is er veel verschil in het suikergehalte van rode wijnen. Wijnen van de Pinot Noir of Barbera bevatten bijvoorbeeld minder calorieën dan druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon of Sherry.
De smaakprofielen
Iedere wijn heeft zijn eigen smaak, karakter en aroma’s. De basis van de smaakprofielen is vrij eenvoudig. Zo zijn rode wijnen in te delen in krachtig en stevig, of het tegenovergestelde, namelijk soepel en licht. Witte wijnen zijn ofwel houtgerijpt en daardoor vol, zacht en rijp van smaak, maar een witte wijnsoort kan ook heel jong zijn en daardoor fris, licht en fruitig smaken. Hiertussen zijn nog allerlei gradaties, wat de wereld van wijn ontzettend veelzijdig maakt!
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.