In 2022 was de inflatie het hoogst sinds 50 jaar

Déze producten werden vorig jaar het duurst (en dit kunnen we verwachten in 2023)

2022 gaat de boeken in als een duur jaar. Mede door de oorlog in Oekraïne die begin vorig jaar uitbrak stegen de prijzen met tien (!) procent. Hiermee was de inflatie het hoogst sinds 1975. 

Welke producten deden vorig jaar het meeste pijn in onze portemonnee om te kopen? En kunnen we dezelfde prijsstijging ook in 2023 verwachten?

Dure producten

Het afgelopen jaar merkten we vooral dat de energieprijzen enorm stegen en dat voedingsmiddelen zoals eieren, melk en kaas een stuk duurder werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren die laatste producten in december meer dan 28 procent duurder dan in 2021. Vlees en vis werden daarnaast ook veel duurder. Die prijzen stegen met zo’n 18 procent. Voor brood betaalde je 16 procent meer en voor groenten bijna 14 procent meer. 

Gas en elektra het duurst

Zoomen we in op gas en elektra, dan komen zij als winnaar uit de ‘inflatiewedstrijd’. Deze prijzen waren maar liefst 114 procent hoger dan vorig jaar. Maar gelukkig dalen deze prijzen de laatste tijd gelukkig weer, mede dankzij het prijsplafond.

Lees ook: Geld besparen onder de douche of in bad: zó pak je dat het beste aan

Vergelijken met 50 jaar geleden

Kunnen we de situatie van het afgelopen jaar ook goed vergelijken met de situatie in 1975, toen het percentage 10,2 procent was? Helaas voor onze generatie, voelden we de prijsstijgingen in 2022 meer dan de mensen vijftig jaar geleden. Dat komt doordat de lonen in die tijd ook enorm toenamen. Vorig jaar stegen de lonen niet hard en bleven ze achter bij de inflatie. De cao-lonen stegen met ongeveer 3,2 procent. 

Wat kunnen we verwachten in 2023?

Moeten we prijsstijgingen zoals in 2022 ook gaan verwachten voor het komende jaar? Volgens economen moeten we rekening houden met forse prijsstijgingen al zal dat wel in mindere mate zijn dan vorig jaar. De inflatie blijft hoog doordat energieprijzen nu steeds meer indirect effect hebben op de prijzen van producten. Een bakker moet bijvoorbeeld hogere energiekosten doorberekenen, waardoor de prijs van jouw brood stijgt.

In 2023 zijn we dus zeker nog niet klaar met besparen. Handige bespaartips kun je daarom altijd goed gebruiken. Eerder schreven we dit artikel met tips om je te helpen besparen op je gasrekening.

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.