Dianne

Dianne heeft een katheter: ‘Ik kan hier prima mee leven’

Dertien jaar geleden beviel Dianne Jepma van haar zoon Sebastian. Gedurende de bevalling vergat men haar blaas te legen, waardoor deze enorm uitrekte. Sindsdien is Dianne eraan gewend om zelf te katheteriseren.

Na al die jaren is het zo gewoon geworden, dat het haar op geen enkele manier verhindert om een gelukkig leven te leiden.

Verlengstuk van mezelf

Dianne: “Tijdens de bevalling kreeg ik een ruggenprik, dus ik kon zelf geen aandrang voelen. Tegelijkertijd druppelde het infuus door, waardoor er waarschijnlijk meer dan drie liter vocht in mijn blaas terechtkwam. Dat bleek onherstelbaar. Je kunt het vergelijken met een ballon; wanneer die eenmaal is opgeblazen, hervindt hij nooit meer zijn oude vorm. Toch heb ik het katheteriseren nooit ervaren als een heel groot probleem. Doorgaans katheteriseer ik op vaste tijden, en ook altijd nog even voor ik de deur uitga. Weet je, nu ik soms een leesbril nodig heb, moet ik er echt aan denken dat ik hem niet vergeet, maar mijn katheters heb ik altijd bij me. Daar sta ik niet eens meer bij stil, omdat het een verlengstuk van mezelf is geworden.”

Wat is zelfkatheterisatie?

Zelfkatheterisatie is het regelmatig inbrengen van een katheter in de blaas om daarmee de urine af te voeren. De katheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. Aan het afgeronde uiteinde van de katheter bevinden zich aan beide kanten gaatjes waardoor de urine uit de blaas stroomt.

Kunt u uw blaas niet (volledig) legen en/of verliest u urine neem dan altijd contact op met uw huisarts of zorgprofessional. Zelfkatheteriseren mag enkel worden uitgevoerd op medisch voorschrift.

Vraag het gratis informatieboekje aan

Zelfkatheteriseren is niet altijd gemakkelijk. Bij Coloplast begrijpen ze dat als geen ander. Sinds de oprichting in 1957 werken ze nauw samen met zorgprofessionals en gebruikers van de producten om oplossingen te ontwikkelen die nauw aansluiten op hun specifieke behoeften. Deze samenwerking gaf ze meer inzicht in bestaande continentieproblematiek en zo weten ze dat kathetergebruikers zich zorgen maken over urineweginfecties.

Daarom hebben ze een informatieboekje samengesteld dat antwoord geeft op een aantal van de meest voorkomende vragen over urineweginfecties bij zelfkatheterisatie. Ook hebben ze enkele feiten en nuttige adviezen verzameld die je kunnen helpen jouw blaas gezond te houden en zo het risico op urineweginfecties te minimaliseren.

Vraag hier het informatieboekje ‘tips voor het gezond houden van uw blaas bij zelfkatheterisatie’ aan. 

Dit artikel is een samenwerking.