vrouw

Dit moet je doen als je gaat scheiden

Als je gaat trouwen dan wil je natuurlijk niet denken aan een echtscheiding. Toch kan dit uiteindelijk het resultaat zijn van je relatie.

Als je ligt in scheiding dan kan dit leiden tot veel emoties: verdriet, frustratie, woede, teleurstelling, ga zo maar door. Het is dan ook een moeilijke periode, wat met behulp van de ScheidingsMediator toch wat gemakkelijker gemaakt zal worden. Een mediator zal je namelijk helpen om de onderstaande stappen goed te doorlopen.

Juiste hulp zoeken

Nadat het duidelijk is geworden dat je willen scheiden zullen jullie de juiste hulp moeten zoeken. Mediators zijn hierbij zeker een goede optie, maar advocaten kunne ook helpen. Wat de beste keuze is hangt van de situatie af. De financiële situatie zal hier bijvoorbeeld een effect op hebben, net zoals de kinderen en hoe jullie precies getrouwd zijn. Een mediator heeft als doel om te richten op harmonie. Zo’n bemiddelaar wil ervoor zorgen dat de scheiding goed loopt zonder frustraties.

Scheiding aanvragen en afspraken maken

Je moet de echtscheiding vervolgens aanvragen via de rechter. Dit kan gedaan worden door de mediator of de advocaat. Ook zul je een aantal afspraken moeten maken. Zo moet er een financieel plan gemaakt worden. Er moet hiervoor een overzicht gemaakt worden van alle bezittingen en schulden die jullie samen hebben. Voordat jullie samen naar de mediator gaan kunnen jullie hier al over praten, alles zal dan net wat sneller en eenvoudiger gaan. De bemiddelaar zal uiteindelijk wel alle gemaakte afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant, wat de rechter vervolgens bekrachtigt. Als er kinderen zijn dan moeten hierover ook afspraken gemaakt worden, wat ook wel een omgangsregeling genoemd wordt. Dit zal komen te staan in een ouderschapsplan, wat verplicht is en deel uitmaakt van het verzoekschrift tot
echtscheiding.

Definitief maken van de scheiding

Zijn alle afspraken gemaakt? De echtscheiding is dan eigenlijk maar een formaliteit bij de rechtbank. Als jullie het wel oneens zijn over een aantal zaken dan zal de rechter de knoop doorhakken. In hoger beroep gaan tegen zijn of haar uitspraak is hierbij mogelijk. Als de uitspraak van de rechter ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand is de echtscheiding officieel.

Partnerbijdrage: de ScheidingsMediator
Foto: Getty Images