Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij het tandenpoetsen
19 november 2020
Tandenpoetsen lijkt een makkelijke klus, maar toch kun je onverhoopt aardig wat foutjes maken. Dit zijn de meest voorkomende:
1. Je poetst niet genoeg
Om een gezond gebit te houden, kun je het beste drie keer per dag poetsen met fluoridetandpasta: na het ontbijt, na het avondeten en voor het slapengaan. Als je iets zuurs hebt gedronken, zoals jus d’orange bij het ontbijt, wacht dan een half uur voordat je je tanden poetst omdat anders je tandglazuur wordt aangetast. “Eigenlijk zou één keer per dag in principe voldoende kunnen zijn”, zegt tandarts Gera de Smidt, die een tandartspraktijk in Amsterdam heeft. “Zolang je tanden, de ruimte ertussen én je tandvlees daarna maar echt honderd procent schoon zijn. Dat lukt de meeste mensen niet. Bovendien raden tandartsen soms aan om vaker te poetsen als iemand bijvoorbeeld snel last heeft van gaatjes, of veel snoept. Vandaar dat je het beste gewoon drie keer per dag kunt poetsen, dan zit je altijd goed. Dat zorgt ook voor drie keer per dag fluoride, en dus extra bescherming. Gebruik altijd een tandpasta met fluoride, dat beschermt extra tegen gaatjes.” P
2. Je poetst op de verkeerde manier
Met een goede manier van poetsen maak je schoon zonder je tandvlees te beschadigen. Tandarts De Smidt beveelt de Bass-methode aan: “Maak korte, horizontale bewegingen en besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit.”
3. Je gebruikt een te zachte tandenborstel
Met een zachte tandenborstel kun je niet voldoende druk zetten. Een borstel mag ook niet te hard zijn, omdat je dan je tandvlees kunt beschadigen. “Schrob je te hard met je borstel over je tandvlees, dan loop je ook het risico dat je je tandvlees gedeeltelijk wegschrobt. Dat heet een poetstrauma: tand – vlees dat eenmaal weg is, groeit nooit meer terug.” De Smidt beveelt een kleine, medium tandenborstel aan met een recht borsteloppervlak. Zo kunnen de haartjes overal bij komen en kun je ook bij de kiezen achter in je mond.
4. Je poetst niet lang genoeg
Als je met een elektrische tandenborstel poetst, is twee minuten poetsen voldoende. Nog een voordeel is dat de meeste elektrische tandenborstels een ingebouwd wekkertje hebben, waardoor je die tijd ook echt aan je poetsritueel besteedt. De Smidt: “Met een elektrische tandenborstel poets je veel efficiënter dan met een handtandenborstel. Bovendien poets je bijna automatisch op de juiste manier, met de Bass-methode dus. Ook heeft de borstel al precies die mooie, kleine vorm die je nodig hebt. Een elektrische tandenborstel is daarom beter dan een handtandenborstel. Daarmee moet je eigenlijk minimaal drie minuten poetsen voor hetzelfde resultaat.”
5. Je vergeet je tandvlees
Tandplak bestaat uit bacteriën die suiker omzetten in zuur. “Die bacteriën kunnen een ontsteking van je tandvlees veroorzaken. Dat kan leiden tot blijvende schade aan je gebit. Maak daarom ook de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon. Dat kan met een houten of rubberen tandenstoker, een rager, een waterflosser of flossdraad. Wat jij het prettigst vindt”, adviseert De Smidt.
6. Je gebruikt je tandenborstel te lang
Het is belangrijk om elke twee of drie maanden een nieuwe tandenborstel te kopen, of de borstel van je elektrische borstel te vervangen. De Smidt: “Als de borstelhaartjes versleten en gerafeld raken, worden je tanden minder goed schoon tijdens het tandenpoetsen.”
7. Je bewaart je tandenborstel niet goed
Spoel je tandenborstel na gebruik af met water, droog hem af en zet hem weg, bijvoorbeeld rechtop in een beker, de borstel naar boven. De Smidt: “Als je je tandenborstel afdroogt, kunnen de meeste bacteriën niet overleven en bewaar je hem dus hygiënisch.”
Foto: Getty Images