‘Een stopmaatje steunde me als ik het moeilijk had’
6 juni 2023
Vind jij het moeilijk om te stoppen met roken? Je hoeft het niet alleen te doen. Sinds februari heeft Carla (54) geen sigaret meer aangeraakt. Ze vertelt hoe dat haar is gelukt.
In samenwerking met Rijksoverheid
Carla: “Ik was een jaar of twaalf toen ik begon met roken. Iedereen rookte toen, dus ik deed mee en dacht dat het stoer was. Mijn eerste stoppoging was twintig jaar geleden: cold turkey. Deze methode heeft bij mij niet geholpen, want na twee weken begon ik weer. Hierna volgden nog wat stoppogingen. De knop ging voor mij om toen ik te maken kreeg met gezondheidsproblemen, ruim acht maanden geleden. Ik dacht: ik heb meer dan veertig jaar gerookt, het is mooi geweest. Sinds februari dit jaar heb ik geen sigaret meer gerookt.”
Samen stoppen
“Ik ben gestopt door middel van groepstraining. Het fijne hiervan is dat je met een stuk of tien gelijkgestemden zit. Je komt één keer in de week anderhalf tot twee uur samen. Tijdens de eerste sessie werd verteld dat de stopdatum over twee weken zou zijn. Iedereen in de groep stopte op dezelfde dag. In de sessies die volgden, werkten we naar die stopdatum toe. We kregen bijvoorbeeld informatie waarom roken zo slecht voor je is en dat het een gewoonte is die je moet doorbreken. In die twee weken is het natuurlijk de bedoeling dat je steeds minder vaak een sigaret opsteekt. Op de stopdatum zelf gooide iedereen zijn of haar peuken weg. Hierna is hulp van nicotinepleisters of -kauwgom toegestaan. Om die gewoonte en ‘trek’ in een sigaret te doorbreken, heb ik altijd een rietje bij me. Die houd ik in mijn handen alsof ik een sigaret vasthoud en ja, soms neem ik ook weleens een haaltje. Maar een lolly helpt ook.”
Maatje
“Als je gestopt bent, krijg je voor zo’n zes weken een stopmaatje, die je ondersteunt. Je kunt hem of haar dagelijks bellen als je het moeilijk hebt. Die bemoedigende woorden als ‘niet doen!’, ‘je hebt geen trek in die sigaret’, ‘nee, niet die eerste pakken’, zijn heel fijn. Na zo’n praatje is ook meteen je trek in een sigaret weg.”
Gewoonte doorbreken
“Ik heb meer dan veertig jaar gerookt. Die sigaret was jarenlang bij me als een soort houvast. Ik ben nu bezig om mijn hersenen opnieuw te programmeren. Ik ben het bijvoorbeeld zo gewend om mijn hand naar mijn mond te brengen en een haaltje te nemen. Dus om maar letterlijk iets om handen te hebben, heb ik vaak een pen vast, of dus dat rietje of een lolly. Na drie maanden eindigt de groepstraining. Ook de nicotinepleisters en -kauwgom bouw je af. Heel fijn is dat alles werd vergoed door mijn zorgverzekeraar.”
Voordelen van stoppen
“Ik ben nu vier maanden gestopt en ik zie het echt aan mijn huid. Die is een stuk minder dof en straalt meer. Ook de kleur van mijn tanden is minder geel. Mijn reuk en trek in eten zijn weer terug én ik bespaar zo’n tien euro per dag. Ik sta keihard achter mijn beslissing. Dat voelt zo goed. Ik ben én blijf gestopt. Gelukkig staat mijn familie achter mij. Ze zeggen dat ik het goed doe en dat ze trots op mij zijn. Dat motiveert mij.”
4 tips om zelf aan de slag te gaan
Bereid je goed voor
Uit onderzoek blijkt dat als je je goed voorbereidt, de kans groter is dat je stoppoging een succes wordt. Schrijf bijvoorbeeld je motivatie op en hang die op plekken waar je vaak komt. Al heel snel ga je de lichamelijke effecten merken: je proeft meer en ruikt beter, hebt meer energie, een betere conditie en je ademt makkelijker. Vertel daarnaast hoe anderen je kunnen steunen. Wil je er graag over praten of liever niet? Bedenk ook wat moeilijke momenten voor jou gaan worden, bijvoorbeeld de lunchpauze of dat etentje met vriendinnen. Kun je iemand bellen? Of kun je jezelf afleiden met een leuke serie of een rondje wandelen?
Plan je stopdatum
Kies een datum die tussen nu en twee weken ligt. Dat werkt het beste. Laat het ook aan familie en vrienden weten.
Vier successen, ook de kleinste.
Alleen of samen. Dit geeft je een goede steun in de rug en bovendien maak je zo behapbare stappen in je stopproces.
Zoek hulp bij het stoppen
Denk aan groepstraining of een-op-een- begeleiding door een stopcoach. Het fijne hiervan is dat je zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het stoppen hulp krijgt. Deze methodes worden vergoed door je zorgverzekeraar en zijn dus gratis. Je kunt ook informatie inwinnen bij de huisarts, de telefonische Stoplijn (0800-1995) of online via Ikstopnu.nl. Of schakel iemand uit je familie- of vriendenkring in voor hulp.
Meer info vind je op puurrookvrij.nl