Even iets anders: dit is het goede nieuws over het coronavirus
26 maart 2020
Met al die – vaak negatieve – berichten over het coronavirus, heb je vast wel even behoefte aan wat lichtpuntjes.
1. Eerste Nederlandse coronapatiënt is weer aan het werk
Op 27 februari werd de eerste officiële coronapatiënt van ons land vastgesteld. Dit was een 56-jarige man uit Loon op Zand. Ook zijn 23-jarige dochter en vrouw raakten besmet met de ziekte.
Hoewel de man een aantal dagen in het ziekenhuis in Tilburg lag, gaat het nu weer goed met hem. Zo mag hij weer naar buiten en is ook weer aan het werk gegaan. Ook zijn vrouw en dochter maken het goed.
2. Groei van aantal besmettingen vlakt af
Gisteren bleek uit de presentatie van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM, dat de groei van het aantal besmettingen in Nederland afvlakt. Zo ligt het aantal personen dat een coronapatiënt aansteekt onder of op de nul.
Hiermee lijken de maatregelen van het kabinet een voorzichtig effect te hebben.
3. In China lijkt het virus onder de controle
De afgelopen dagen zijn er nauwelijks nieuwe besmettingen in China bijgekomen. Op 24 maart waren er 78 nieuwe meldingen, maar daarvan waren er 74 afkomstig uit het buitenland. In Wuhan is het laatste noodziekenhuis zelfs al gesloten.
Daarnaast zijn in Shanghai en Peking attracties, museums en parken weer open.Ook het openbaar vervoer rijdt in de meeste steden weer.
3. Ook andere landen positief
Daarnaast lijkt het virus ook in Zuid-Korea, Singapore en Hong Kong onder controle. Het aantal besmettingen en overledenen neemt hier steeds meer af.
4. Vaccinatie
Wereldwijd wordt hard gewerkt om een vaccinatie tegen COVID-19 te ontwikkelen. Zo zijn er 35 farmaceutische bedrijven en academische instellingen die zich hiermee bezighouden. Er wordt verwacht dat er binnen 1 tot 1,5 jaar een vaccin verkrijgbaar is. Toch is dit nog lastig in te schatten.
5. Apen immuun na besmetting met coronavirus
Chinese virologen hebben onderzoek gedaan naar de vraag of apen na infectering met het coronavirus immuun werden voor een nieuwe besmetting.
Hiervoor bekeken zij vier resusapen die met het virus werden besmet. Zij werden allemaal ziek, kregen koorts, hadden een verminderde eetlust en kampten met ademhalingsproblemen. Eén van hen overleed nadat het dier zichtbare schade aan de longweefsels ontwikkelde. De andere apen herstelden geleidelijk en werden uiteindelijk helemaal beter.
Na vier weken werden de apen nogmaals met COVID-19 besmet. Er werd hierop kort een lichte stijging van hun temperatuur gezien, maar verder ontwikkelden zij geen klachten. Wel werden er grote hoeveelheden antilichamen gezien, wat een teken is van immuniteit.
De onderzoekers hopen dat hun studieresultaat ook toepasbaar is op mensen. Dit zou betekenen dat er groepsimmuniteit kan ontstaan. Toch benadrukken zij dat iets wat bij apen werkt, niet altijd hetzelfde is bij mensen.
Bron: RTL Nieuws, Zorgwijzer