Eindelijk antwoord: dit zit er dus écht in frikandellen
20 januari 2020
Slachtafval, paardenvlees, beenderen: veel mensen denken dat de frikandel vol zit met met rotzooi. Gelukkig valt dat in werkelijkheid hartstikke mee.
Slachtafval, paardenvlees, beenderen: veel mensen denken dat de frikandel vol zit met met rotzooi. Gelukkig valt dat in werkelijkheid hartstikke mee.
Mythes
In een interview met AD vertelt Twan Jacobs van diepvriesbedrijf Beckers over de bekende snack. “De mythes zijn vijftig jaar geleden ontstaan, toen de frikandel succes begon te krijgen. Sommige ondernemers namen het niet zo nauw met de hygiëne en de grondstoffen. Maar dat waren sjoemelaars.”
Kipseparatorvlees
Wat er dan wel in zit? Volgens Jacobs bestaat een frikandel voor 40 procent uit kipseparatorvlees. Dit is het vlees dat achterblijft op het karkas als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn. Vervolgens worden de karkassen in de fabriek gefilterd, waardoor het zachte vlees wordt gescheiden van de botten. Met dit separatorvlees worden bijvoorbeeld ook kipnuggets en kiphamburgers gemaakt.
Andere ingrediënten
Daarnaast bestaat de frikandel voor ongeveer 25 à 30 procent uit varkensvlees, varkensspek en rundvlees. Een aantal producenten voegen hier nog wat paardenvlees aan toe. De rest van de snack bevat water, paneermeel, bindmiddel, uien, smaakversterkers en kruiden.
Een uitzondering is de kipfrikandel. Deze snack bestaat tot 80 procent uit kippenvlees en bevat geen varkensvlees.
Bron: AD
Foto: Instagram