Deze sterrenbeelden zoeken het vaakst ruzie met hun partner

Je gekwetst voelen door je partner: zó ga je er het beste mee om

Zegt of doet je partner iets wat jou raakt of zelfs kwetst? We vertellen je hoe je hier het beste mee omgaat.

Cognitieve herwaardering

Het overkomt iedereen weleens. Je partner maakt een vervelende opmerking, bedoeld of onbedoeld. Je voelt je gekwetst en reageert zelf vervolgens ook vanuit boosheid of frustratie. Hierna belanden jullie in een discussie of ruzie. Cognitieve herwaardering zou je dan kunnen helpen. Hierbij sta je echt even stil bij je gevoel. Wat voel je precies en wat lokte dit gevoel uit? Is het terecht of zou het zo kunnen zijn dat je je partner verkeerd begrijpt? In plaats van bijvoorbeeld te denken: ‘mijn partner staat nooit stil bij mijn emoties’, zou je kunnen denken: ‘hij/zij staat er waarschijnlijk niet bij stil dat deze opmerking mij raakt.’ Hevige emoties kunnen er soms voor zorgen dat je een situatie niet helemaal goed kunt inschatten/beoordelen. Deze nieuwe manier van met emoties omgaan is zeker even oefenen, want als je wordt getriggerd wil je eigenlijk meteen reageren.

Lees ook: Beïnvloeden emoties van anderen jouw stemming? Zó verminder je dit

Uit je emoties

Je voorkomt een ruzie waarschijnlijk ook door je emoties meteen uit te spreken. Ga na welke emoties je ervaart (label je emoties) en communiceer dit vervolgens naar je partner. Zo lopen emoties niet te hoog op, krijgt je partner de kans om te reageren en belanden jullie minder snel in een ruzie. Zowel het cognitief herwaarderen als het uiten van je emoties zorgt ervoor dat je zelf de controle behoudt, je eerder kunt ingrijpen en vervelende discussies of ruzies met je partner voorkomt. Het is daarnaast wel belangrijk om je gevoelens serieus te nemen en deze ook bespreekbaar te maken. Let er wel op dat je je emoties niet te hoog laat oplopen.

Vriendin’s favoriet

Duik in de dynamiek van relaties met het boek Relaties, hoe doe je dat?. Ontdek hoe je opvoeding invloed heeft op je liefdesleven en leer negatieve patronen te doorbreken. Vind balans tussen jezelf zijn en openstaan voor je partner. Voor meer informatie klik op onderstaande knop.

Lees ook: Waarom je je emoties niet zou moeten onderdrukken

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.