Ontwerp Zonder Titel 2024 09 20t093101.646

Een moeilijk gesprek voeren met een collega? Déze tips gaan je helpen

Wil je iets bespreken met een collega, maar zie je er een beetje tegenop? Déze drie tips gaan je dan zeker helpen.

Werkstress

Hoe vind jij het om moeilijke gesprekken met mensen te voeren? Misschien vind je het makkelijk om iets bespreekbaar te maken met een vriendin, maar vind je het lastig om met een collega eenzelfde soort gesprek te voeren. Dat is natuurlijk niet gek: de band die je met een collega hebt is minder persoonlijk en je kunt daarom ook zijn/haar reactie van te voren niet zo goed inschatten. Misschien vind je het vervelend dat je collega de laatste tijd vaak te laat komt voor afspraken of weinig tot niet op je e-mails reageert. Als zijn/haar gedrag een negatieve invloed heeft op jouw werk of als je er gevoelsmatig veel last van hebt, doe je er goed aan om dit bespreekbaar te maken. Volgens een aantal carrière experts kun je een aantal dingen doen om een moeilijk gesprek met een collega zo goed mogelijk te laten verlopen.

Lees ook: Heb je geen plezier meer in je werk? Zó vind je je passie terug

Actief luisteren en vragen stellen

Allereerst is het volgens een goede voorbereiding volgens de carrière experts key. Schrijf van te voren ergens op wat je wilt bespreken en denk alvast na over een mogelijke reactie van je collega. Je kunt dan alvast bedenken hoe je hier dan weer mee om wilt gaan. Communicatie-coach Amy Carroll geeft aan dat het belangrijk is om te oefenen met actief luisteren. Dit wil zeggen dat je je bijvoorbeeld gaat verdiepen in non-verbale signalen en/of gaat oefenen met samenvatten wat de ander zegt (‘Begrijp ik nu goed dat jij vaak te laten bent doordat je het thuis erg druk hebt de laatste tijd?’). Op deze manier voelt de ander zich gehoord en voorkom je tegelijkertijd vervelende miscommunicaties. Probeer daarnaast ook voldoende vragen te stellen, zodat je het gedrag van je collega beter leert begrijpen. Soms trek je iets te snel conclusies terwijl je niet weet wat er precies allemaal bij de ander speelt. Dit is volkomen normaal, maar het is wel belangrijk om hier alert op te zijn.

Vriendin’s favoriet

Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie: door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes. En dat helpt om je gelukkiger te voelen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Verlaag je stressniveau op het werk met déze tips

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.