Groenten op de barbecue: is dat eigenlijk wel gezond?
2 juli 2020
Zodra het zonnetje schijnt, toveren we de barbecue uit de schuur. Naast vlees en stokbrood, wordt er ook steeds vaker groente gegrild op de barbecue. Hoe gezond is dat?
Barbecueën staat gelijk aan gezellig samenzijn met vrienden of familie. Stokbroden, sausjes en salades worden op tafel gezet en onder het genot van een ondergaand zonnetje, wordt de dag op een heerlijke wijze afgesloten.
Barbecueën
Is een barbecuemaaltijd ongezond? Dat ligt er natuurlijk geheel aan wat en hoeveel je eet. Gelukkig zijn er veel gezonde opties die zo’n maaltijd een beetje in balans kunnen brengen. Denk aan gezonde salades en fruit. Tegenwoordig worden er ook vaak groenten op de barbecue gegrild. Deze groenten krijgen dan vaak een heerlijk zoete smaak en een donker randje. Maar hoe gezond zijn deze gegrilde groenten nou eigenlijk?
Lees ook: Zóveel calorieën krijg je gemiddeld binnen tijdens een barbecue
Gegrild vs. gekookt
Je zou denken dat gekookte groenten een stuk gezonder zouden zijn dan die gegrilde groenten met zo’n donkere randje. Dit blijkt dus helemaal niet het geval. Tijdens het kookproces van de groenten gaan er namelijk veel vitamines verloren die oplossen in het water. Bij het grillen gebeurt dit niet. Gril jij je groenten wel eens op de barbecue? Dan ben je dus eigenlijk hartstikke gezond bezig. Let er wel op dat de groenten niet té verbrand zijn, want dat maakt het wel ongezond.
Tip van de redactie
Hoe serveer je altijd een perfect gegaard stuk vlees of vis? Je leest het antwoord op deze vraag, plus ruim honderd recepten voor de lekkerste zomeravonden met vrienden en familie, in De barbecuebijbel. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De barbecuebijbel
Lees ook: Met dít simpele trucje maak je snel je barbecuerooster schoon
Bron: Gezondheidsnet Foto: GettyImages