Om deze reden is het geen goed idee om je drinkfles in de vaatwasser te stoppen

Om deze reden is het geen goed idee om je drinkfles in de vaatwasser te stoppen

Plastic herbruikbare drinkflessen zijn hartstikke handig om overal mee naartoe te nemen. Van je werk tot de sportschool, ze helpen je om voldoende te drinken. Maar stop jij de drinkfles aan het einde van de dag in de vaatwasser? Dan kun je daar beter mee stoppen, want uit onderzoek blijkt dat dit ongezond voor je kan zijn. 

Stichting Tegengif deed onderzoek naar het schoonmaken van plastic drinkflessen in de vaatwasser en kwam erachter dat er ongezonde stoffen kunnen vrijkomen. 

DiBP

De stichting onderzocht 39 plastic drinkflessen die in Europa worden verkocht. Het gaat om flessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen. Tien dagen achter elkaar werden de flessen tweemaal per dag in de vaatwasser gestopt. Na elke vaatwasbeurt werd een chemicaliëntest gedaan op het water dat na de vaatwasbeurt in de fles werd bewaard. Daaruit blijkt dat in meer dan de helft van de flessen de hormoonverstorende stof DiBP zit.  39 andere flessen werden niet met de vaatwasser gewassen. In die flessen is geen DiBP gevonden.

Hormoonverstorende stof

Annelies de Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, vertelt bij Radar dat ze de resultaten zorgelijk vindt. “De stof die ons het meeste opvalt is DiBP.  We weten van deze stof dat die effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam.” Jorke Kamstra, universitair docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit van Utrecht legt uit dat het bekend is dat deze stoffen een remmende werking hebben op de productie van het mannelijk hormoon testosteron. “In dierproeven is er misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaatballen geobserveerd. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de reproductieorganen gevonden”, vertelt hij. 

Lees ook: Stinkende vaatwasser? Déze tips helpen je ervan af

Onbekende stoffen

Naast de DiBP zijn er nog 300 andere stoffen gevonden, waarvan de onderzoekers niet precies weten wat ze zijn. “We weten dus niet welke stoffen dit zijn en wat ze doen. Eigenlijk zijn plastics daarmee een black box; je weet niet precies wat erin zit”, legt De Boer uit. “Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. We weten het simpelweg niet’, vertelt Kamstra. 

Wat te doen met een plastic drinkfles?

Maak je gebruik van een herbruikbare plastic drinkfles? Dan kun je volgens Stichting Tegengif beter een fles kopen die niet van plastic is gemaakt of de fles niet meer in de vaatwasser stoppen. 

Bron: Radar
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.