Hoe groot is de kans op een witte kerst en ‘horrorwinter’ dit jaar?
9 december 2021
Nog maar 16 dagen tot Eerste Kerstdag. En eerlijk is eerlijk: sneeuw maakt de feestdagen toch altijd nét even wat specialer. Hoe groot is de kans op een witte kerst?
En hoe zit het met een mogelijke horrorwinter?
Horrorwinter
Afgelopen november deden verschillende verhalen de ronde over komende winter. Zo kopte de Telegraaf in november: ‘Stevige winter met sneeuw en ijs op komst’. Ook op Weer.nl viel te lezen: ‘Winter 2022 koud en droog’.
Toch zit het volgens weerman William Huizinga net even anders in elkaar. Volgens hem zijn de meeste mensen die dit soort verwachtingen doen, mensen die héél graag sneeuw willen zien. “Dat neemt dan ernstige vormen aan. De wens is de vader van de gedachte: je gelooft iets, omdat je wil dat het zo is. En ziet daar de hele tijd de bevestiging van. Ze klampen zich vast aan elke strohalmpje. Wij zijn toch wat nuchterder.”
Winters weer
Afgelopen februari kregen we te maken met koude poollucht uit het zuiden, wat zorgde voor winters weer. Hoewel sommige weerbureaus voorspellen dat dit komende winter weer zal gebeuren, verwacht het KNMI dit niet.
La Niña
Een andere reden waarom we te maken zouden krijgen met een ijskoude winter, zou te maken hebben met La Niña. Deze is voor het tweede jaar op een rij zeer krachtig. Hiermee wordt bedoeld dat de zeewatertemperatuur die rond de evenaar ligt lager is dan gemiddeld. “De aanloop naar de winter toe lijkt op die van 1962-1963”, aldus Reinout van den Born van Weer.nl. “Toen volgde een van de strengste winters in Nederland ooit.”
Zou dit kunnen kloppen? Weerman Huizinga vindt het lastig om te zeggen. Hoewel hij benadrukt dat er ook berekeningen zijn die laten zien dat het juist wat zachter wordt, begrijpt hij de gedachtegang van zijn collega wel. “Het is een kwestie van onderzoeken en staven, het is een experiment. Daar heb je wel moed voor nodig. Hij roept niet zomaar iets, hij onderbouwt het wel, dat moet ik hem nageven.”
Factoren
Volgens de meteoroloog spelen meerdere factoren een rol. “De plotselinge opwarming van de stratosfeer, de La Niña, de hoeveelheid noordpoolijs, de hoeveelheid sneeuw in Siberië, maar ook de activiteit van de zon heeft mogelijk invloed op hoe streng een winter kan worden.”
Daarnaast zijn er mogelijk nog meer processen van invloed die we nog niet eens kennen. “Kortom, een winterverwachting voor Nederland hangt van veel factoren af. Het maakt het maken van een winterverwachting erg complex en de verwachting vooral erg onzeker.”
Witte kerst
En hoe zit het nu met die witte kerst? Volgens Huizinga is het weer in Nederland hooguit twee weken vooruit te voorspellen. “Het fluctueert enorm. We zitten in een grillig patroon. Het gaat de komende dagen ineens naar de 10 graden toe, en volgende week wordt het weer wat kouder. Zo gaat dat steeds.”
Wel kunnen de meteorologen van Buienradar alvast een voorspelling doen. De temperatuur voor wittige neerslag lijkt er wel te zijn, maar de neerslag zelf niet. “Zoals het er dus nu naar uitziet, gaan we geen witte kerst krijgen.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images