Met de Kankeratlas kun je zien hoe vaak bepaalde kankersoorten per regio voorkomen.

Welke kankersoorten komen per regio het meest voor? De Kankeratlas laat het zien

Langs de kust hebben meer mensen last van huidkanker en in stedelijke gebieden komt longkanker meer voor. Dat blijkt uit de ‘Kankeratlas’. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht. 

Met de Kankeratlas, die je hier kunt bekijken, wil het IKNL inzichtelijk maken hoe vaak bepaalde kankersoorten op plekken in Nederland voorkomen. 

Grote verschillen

Door middel van de atlas kun je per regio zien of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlands gemiddelde. En die verschillen zijn per regio soms groot. Ook geeft de Kankeratlas onder de knop ‘info kankersoorten’ waar mogelijk informatie per kankersoort. 

Longkanker in stedelijke gebieden

Een van de kankersoorten waar regionaal veel verschillen in het aantal diagnoses zijn, is longkanker. Het valt op dat deze kankersoort vaker voorkomt in stedelijke gebieden en soms zelfs per wijk. Waarschijnlijk heeft dit voornamelijk te maken met verschillen in het aantal mensen dat in het verleden heeft gerookt of nog steeds rookt.

Huidkanker in de kustgebieden

Een ander voorbeeld is huidkanker, een kankersoort die het meest voorkomt in de kustgebieden. Volgens het IKNL komt dat waarschijnlijk doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat de zonkracht daar hoger is. 

Baarmoederhalskanker

Verder is in de Kankerartlas te zien dat er verschillen zijn in hoe vaak baarmoederhalskanker voorkomt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het wel of niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met dit bevolkingsonderzoek kan een voorstadium van baarmoederhalskanker relatief eenvoudig worden opgespoord en worden weggehaald. Wat uiteindelijk voorkomt dat het baarmoederhalskanker wordt.

Onderzoek versnellen

“Er is nog een lange weg te gaan om de redenen van alle geografische verschillen te begrijpen. Maar de atlas is ontworpen om inzicht te bieden en zo onderzoek te versnellen, vooral in de gebieden die dit het meest nodig hebben. Daarnaast kunnen er door de inzichten uit de Kankeratlas, bijvoorbeeld op het gebied van longkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker, regionaal preventiebeleidsmaatregelen genomen worden om de impact van kanker te reduceren”, vertelt Prof. dr. Valery Lemmens, onderzoeker, epidemioloog en bestuurder IKNL.

Bron: IKNL, Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.