Ontwerp Zonder Titel 2024 07 05t132600.410

Altijd klagen over hoe druk je het hebt: dít effect heeft het op jou (en je omgeving)

Als je eerlijk bent: klaag je vaak tegen collega’s over hoe druk je bent of hoeveel stress je wel niet hebt? Dít zijn de (onbewuste) gevolgen ervan.

De onderliggende reden

Misschien doe je het zelf of heb je een collega die altijd klaagt over hoe druk hij of zij het wel niet heeft en/of hoe groot zijn of haar verantwoordelijkheid wel niet is. Ergens lijkt het bij deze tijd te horen. Zo is iedereen druk en er zit daarom zeker ook een kern van waarheid in, maar vaak is er nog een onderliggende reden. Zo kan het zijn dat je waarde of autoriteit op deze manier probeert aan te tonen, wil je je reputatie als ‘harde werker’ hoog houden of wil je erkenning van je baas of collega’s. Soms kan het hierdoor ook lijken alsof jouw takenpakket zwaarder is dan dat van de mensen om je heen. Vaak gebeurt dit klagen over hoe druk je bent onbewust, maar dit betekent niet dat het geen gevolgen heeft. Zo zou het zijn dat mensen die vaak klagen over werk of hoe druk ze het hebben, als minder warme persoonlijkheden worden gezien.

Lees ook: Werk en vakantie: zó ga je om met een vervelend schuldgevoel

Onbewust gevolg

Misschien dat je het uiten van stress als iets redelijk onschuldigs ziet en daarnaast gebeurt het dus vaak onbewust, toch is het goed om stil te staan bij de mogelijke gevolgen. Voor jezelf kan het gevolg zijn dat je gewend raakt aan stress en aan ‘druk zijn’, waardoor dit je standaard wordt en je uiteindelijk overspannen kunt raken. Iets wat je natuurlijk wilt zien te voorkomen. Een overspannen toestand kan weer allerlei lichamelijke en psychische symptomen veroorzaken. Daarnaast kan dit gedrag ook een negatief effect hebben op collega’s en de sfeer op de werkvloer. Kijk daarom goed wat je zelf kunt doen aan de stress en de manier waarop je deze stress uit en als je het zelf niet opgelost krijgt, kijk dan of je met je team of baas om tafel kunt zitten om zo samen tot een mogelijke oplossing te komen.

Vriendin’s favoriet

Of je glas nu half vol of altijd half leeg is, iedereen kan wel wat positiviteit in zijn leven kan gebruiken. Mensen die positief in het leven staan zijn gezonder, hebben minder stress en kunnen moeilijke situaties beter aan. Positiviteit is dus aan te leren en ook nog in de goede zin besmettelijk voor je omgeving! De kracht van positief denken zit boordevol tips, voorbeelden en affirmaties en het is de ideale start voor iedereen die negatieve gevoelens wil leren omzetten in positieve! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Ben je een people pleaser? Dít effect kan het hebben op je werk

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.