Geld besparen met Tikkie: zó pak je dat aan

Money talks: ‘Per categorie mogen de kinderen drie cadeauwensen opschrijven’

Let’s talk about… money! Waar geef jij je geld aan uit? Heb je weleens geldzorgen? Wat zou je doen met een miljoen? Elke week een lezeres eerlijk over geld.

Even voorstellen

Dorien (41) Thuis: getrouwd met Michiel (49, ict’er) en moeder van Laurens (15), Pepijn (13), Elise (12), Anneloes (9) en Floris (8) Werk: onderwijsadviseur zieke leerlingen Geschat gezinsinkomen: 6500 euro netto, inclusief toeslagen

Hoe doen jullie het met cadeaus tijdens de feestdagen?

“Tot dit jaar begon ik altijd ergens in augustus al met cadeautjes kopen. In een boekje hield ik bij wat ik voor wie had. Ik kocht veel kleine dingetjes, per kind had ik rustig 13, 14 pakjes. Dat gaf zo veel uitpakwerk, dat de meesten het halverwege al zat waren. Dit jaar hebben de kinderen een lijstje gekregen, waar ze per categorie drie wensen op mogen schrijven. Iets dat ze écht graag willen hebben, iets dat ze nodig hebben, iets om te dragen, iets om te eten, iets ter decoratie voor hun kamer, een adventkalender, iets om te delen (denk aan een spel of een bioscoopbon) en iets voor hun persoonlijke ontwikkeling (een boek, bijvoorbeeld).”

Wat een goed idee! Maar hoe doe je dat met budget?

“Ik heb geen budget, maar de kinderen weten dat ze er geen cadeaus op hoeven te zetten die 400 euro kosten. Onze oudste zit op tennis en hij heeft een extra racket nodig. Dat kost al snel 100 euro, maar daar heeft hij wel iets aan. Ik wil vooral van die berg flutcadeaus af.”

En krijgen Michiel en jij ook iets in de zak?

“Zeker. Ook wij mogen een lijstje invullen. Voor mezelf koop ik het trouwens vaak zelf. Aan surprises doen we niet, aan gedichten ook niet. Met kerst trekken we lootjes en dan krijgt iedereen een budget van 20 euro om een cadeautje te kopen. Daarbij schrijven we een kaartje met iets liefs voor de ontvanger. Drie van onze kinderen zitten op scouting, daar doen ze verplicht aan tweedehands cadeautjes. Heel leuk vind ik dat. Ik heb zelf ook wel eens een knikkerbaan voor in de zak tweedehands gekocht. Dat is enerzijds wel zo duurzaam, maar het scheelt ook geld.”

Het wordt hoe dan ook met acht cadeautjes per persoon weer flink uitpakken!

“Klopt. En ergens schaam ik me daar ook wel een beetje voor hoor. Niet ieder kind wordt zo verwend. Sterker nog: in heel veel gezinnen wordt het niet gevierd. Ik vind het pijnlijk dat dat verschil er is, helemaal omdat er na het weekend vaak op school in de kring wordt besproken wie wat heeft gekregen. Als er bij ons in de omgeving speelgoedacties zijn, doe ik daar graag aan mee.”

Tip van Dorien: “Laat de kinderen een lijstje met houvast maken. Met bedragen (3 cadeauwensen onder de 15 euro, 3 onder de 30 euro) of met categorieën. Van de jaarlijkse speelgoedcatalogus worden kinderen alleen maar hebberig.”

Tekst: Hester Zitvast.
Illustratie: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Persoonlijke verhalen