Oh jee: slecht nieuws voor wie bang is voor wespen
8 januari 2020
Het is deze winter uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Een situatie die ook gevolgen heeft voor de natuur.
Het is deze winter uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Een situatie die ook gevolgen heeft voor de natuur.
Lente
Het lijkt wel lente: de vogels fluiten en de eerste krokussen en sneeuwvlokjes komen uit de grond. “Zelfs de narcissen bloeien al bijna, dat is echt bijzonder vroeg”, vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen in een interview met Hart van Nederland. “Normaal gesproken komen die in maart of april pas uit de grond.”
“Als de temperatuur boven de 10 graden komt, dan kan je vlinders verwachten zoals de dagpauwoog”, vervolgt van Vliet. “Ook wespenkoninginnen en hommelkoninginnen kunnen dan tevoorschijn komen.”
Agressief?
Toch een meevaller: de wespen die mogelijk actief worden, zijn niet agressief. Dit zijn voornamelijk wespen- en hommelkoninginnen, die op zoek gaan naar een plek waar ze een nest kunnen bouwen. In de zomer is het een ander verhaal, want dan gaan de werkers op zoek naar eten voor hun larven.
Muggen
Dat muggen steeds actiever worden, is een veel zorgelijke ontwikkeling. “Wat we de laatste jaren zien, is dat de agressieve huissteekmug steeds actiever wordt in warme winters”, vertelt van Vliet. “Naarmate het klimaat verder opwarmt stijgt de kans dat deze doodgewone Hollandse mug in de zomermaanden overdraagbare ziektes zal gaan overbrengen.”
“In 2018 was er een enorme uitbraak van het Westnijlvirus in Zuid-Europa”, vervolgt van Vliet. “Daar zijn 85 mensen bij om het leven gekomen na gebeten te zijn door een huissteekmug. Vorig jaar is er iemand in Berlijn besmet geraakt met het Westnijlvirus door een beet van een huissteekmug. Als het hier gaat gebeuren, dan gaat onze natuurbeleving echt wel veranderen.”
Harald Wygchel van het RIVM denkt dat die kans erin zit. “Wij houden er rekening mee dat het Westnijlvirus de komende 10 à 20 jaar ook een keer in Nederland kan opduiken. We bereiden ons hier nu al op voor om tegen die tijd accuraat en efficiënt te kunnen handelen.”
Bron: Hart van Nederland, Margriet
Lees ook: geen sneeuw? Zó groot is de kans op een ‘echte winter’ in 2020