![hond](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2023/07/Canva1-2023-07-05T151012.045.png)
Opgepast: grasaren kunnen levensgevaarlijk zijn voor je hond
5 juli 2023
Een wandeling met je hond maken, lijkt misschien geen risicovolle bezigheid. Toch is niets minder waar.
Dierenartsen waarschuwen namelijk voor levensgevaarlijke grasaren.
Grasaren
Grasaren zijn de scherpe zaden van een grassoort. Het zijn de harde pluimen aan het uiteinde van lange grassprieten. Deze grasaren zijn normaal gesproken groen, maar wanneer ze uitdrogen worden ze geel en vallen uiteen in losse zaden.
Gevolgen
Wanneer je met je hond een wandeling maakt, kunnen de grasaren naar binnen kruipen in de vacht, oren, neus, ogen of poten. En dat kan nare gevolgen met zich meebrengen. De zaden gaan er namelijk niet zo snel weer uit, omdat er weerhaken aan zitten. Dit houdt in dat de grasaar maar één kant op kan. Vandaar dat er ook wel van ‘kruiper’ wordt gesproken. Krijgt een hond zo’n ding in z’n neus, dan kan de aar verder de neusholte in kruipen en zelfs in de hersenen terechtkomen. Dit is levensgevaarlijk.
Problemen
In een interview met AD vertellen dierenartsen dagelijks honden onder het mes te hebben als gevolg van een grasaar. Hoewel het probleem niet nieuw is, komen gedupeerde dieren dit jaar vaker dan ooit voor. De reden is dat bermen minder gemaaid worden dan vroeger. Gemeenten willen hiermee de biodiversiteit bevorderen.
“Daar is natuurlijk wat voor te zeggen”, aldus dierenarts Roos Fokkinga van Gelre Dierenartsen in Lichtenvoorde tegen AD. “Maar als je de bermen niet kort houdt dan krijgt het gras, en daarmee de grasaren, kans om te groeien.”
Antibiotica
“Soms heb je geluk en kun je ze zo uit de wond vissen”, aldus paraveterinair Anneke Betermeijer. “Maar we zien ook veel honden waarbij de aar is blijven zitten. Die zorgt dan voor een bult. Die hoeven niet geopereerd te worden, maar omdat het vaak een klein stukje aar is, is die niet vindbaar. Dan moeten honden aan de antibiotica en ben je er snel anderhalve maand zoet mee.”
Grasaar herkennen
Wil je weten of jouw dier last heeft van aren? Dan zul je dit snel merken of zien na het wandelen. Zit de aar in de neus, dan begint je dier veel te niezen en te proesten. Wanneer er één in het oog zit, zal je hond veel knipperen en proberen het met een poot in het oog te wrijven. In het geval er een grasaar in het oor zit, zal het dier z’n kop scheef houden. Bij aren tussen de tenen, likken of krabben de dieren constant aan de poten.
Check na de wandeling dus altijd goed de ogen, poten, vacht en onder de oksels. Als je er op tijd bij bent, kun je de aar nog zelf weghalen. Lukt dit niet of twijfel je, bel dan altijd de dierenarts.
Bron: AD, LINDA.
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.