geld pinnen

Pas op: mogelijk moet je gaan betalen om contant geld op te nemen

Het komt steeds vaker voor dat Nederlandse banken kosten rekenen voor klanten die contant geld opnemen. Het Nibud wil dat deze ‘gebruikersboete’ van tafel gaat.

Vooral ouderen en laaggeletterden zouden erdoor getroffen worden.

Betalen om geld op te nemen

Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is sprake van een slechte ontwikkeling. “Zolang er nog veel klanten zijn die contant geld gebruiken moet je de klant daar niet voor laten betalen”, stelt hij. Bovendien hebben de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland vaak nauwelijks digitale vaardigheden, waardoor ze zijn gedwongen om het te doen met contant geld. “Het Nibud vindt daarom dat mensen niet gedwongen moeten worden om digitaal geld te gebruiken, wanneer contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is.”

Banken

ABN Amro liet onlangs al weten dat klanten die jaarlijks meer dan 12.000 euro contant geld opnemen, moeten gaan betalen voor die transacties. “Dan gaat het bijvoorbeeld om zogenoemde saldinisten. Mensen die in december hun bankrekening leegtrekken en het geld in januari weer storten. Dat heeft met de belastingaangifte te maken”, laat een woordvoerder weten.

Volgens ABN Amro gaat het maar om een klein aantal klanten. ING rekent al sinds oktober 2019 kosten vanaf een bepaald bedrag aan contante opnames. “Dat geldt bij ons meest uitgeklede betaalpakket van 1,55 euro per maand. Wie geregeld geld opneemt, kan een betaalpakket van veertig cent meer nemen en dan is geld opnemen altijd gratis”, vertelt een woordvoerder.

Ook Rabobank gaat vanaf september geld vragen, namelijk voor contante opnames bij automaten van andere banken. Bij de eigen automaten en die van de Geldautomaat blijft geld opnemen gratis.

Angst

Het Nibud laat weten te vrezen dat contant geld opnemen in kleine stapjes steeds duurder wordt. “En dat raakt de meest kwetsbare mensen met de smalste beurs het hardst”, aldus Vliegenthart.

Bron: AD
Foto: Getty Images