prijzen-boodschappen-gestegen

Duur, duurder, duurst: prijzen van boodschappen stegen niet eerder zó hard

De consumentenprijzen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging van de consumentenprijzen na 2002, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse inflatie was daarbij één van de hoogste van de eurozone. Btw-tarief Die enorme prijsstijging komt vooral door het verhoogde btw-tarief…

De consumentenprijzen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging van de consumentenprijzen na 2002, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse inflatie was daarbij één van de hoogste van de eurozone.

Btw-tarief

Die enorme prijsstijging komt vooral door het verhoogde btw-tarief van 6 naar 9 procent: voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken betaal je meer en ook in restaurants, cafés en bedrijfskantine zijn de prijzen fors omhoog gegaan.

Lees ook: Geld besparen op je boodschappen? Zó doe je dat

Elektriciteit

Elektriciteit was in 2019 gemiddeld 15,7 procent duurder dan in 2018. De prijsstijging van gas bedroeg gemiddeld 10,6 procent. Dit kwam mede door hogere leveringstarieven en hogere heffingen op gas en elektriciteit.

Audio- en videoapparatuur

Toch nog een béétje goed nieuws: niet alles werd duurder. Zo daalde thuiszorg, mobiele telefonie, audio- en videoapparatuur sterk in prijs.

Bron: ANP