Barcelona

Op reis naar Spanje? Dan moet je je vanaf nu registreren

Een verandering als je naar Spanje reist: je moet je sinds maandag namelijk registreren als je naar het land gaat. Volgens de Spaanse regering kan de veiligheid zo beter worden gewaarborgd, al is de toeristensector niet blij met de nieuwe wet. 

De nieuwe regel houdt in dat registratie van gegevens van toeristen verplicht wordt. Uitbaters van hotels, campings en autoverhuurbedrijven worden verplicht om gedetailleerde informatie over toeristen te registreren. 

Gegevens delen

De Spaanse overheid wil nu dat toeristen hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes opgeven. Daarbij moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers worden geregistreerd. En reizen er minderjarigen mee? Dan moet het verwantschap tussen de meerderjarige en de minderjarige toerist worden gedeeld. 

Betaalgegevens

Naast de bovenstaande gegevens wil de Spaanse overheid ook informatie krijgen over de periode waarin toeristen naar een accommodatie komen, de autoverhuurdienst en over de betaalwijze die wordt gebruikt. Daarbij moet ook worden doorgegeven wat de datum van betaling is en de datum waarop de betaalkaart verloopt. 

Geen nieuwe regels

De regels zijn niet nieuw, want ze gelden eigenlijk al sinds januari 2023. Er werd alleen nog niet gehandhaafd. Er gold namelijk een aanpassingsperiode tot 1 oktober 2024. Deze werd verlengd tot 2 december en is nu dus afgelopen.

Veiligheid waarborgen

De wetgeving zou moeten bijdragen aan de veiligheid in Spanje. Zo zou de Spaanse overheid de georganiseerde misdaad en terrorisme willen tegengaan. Bij deze vormen van criminaliteit zou er sprake zijn van een ‘transnationaal’ karakter. Het huren van verblijfplaatsen en motorvoertuigen zou een belangrijke rol spelen in de werkwijze van criminelen.

Niet blij met de regels

De Spaanse Federatie voor Hoteliers en Toeristenverblijven (Cehat) is niet blij met de wetgeving en maakt zich zorgen. De organisatie heeft bedenkingen bij de boetes die uitbaters van hotels en campings riskeren als er niet aan de registratieplicht wordt voldaan. Ook zijn ze bang dat de privacy van toeristen niet kan worden gewaarborgd. De Federatie wil graag dat de wet wordt herzien.

Bron: AD
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.