Roest verwijderen van je keukenmes

Roest verwijderen van je keukenmes: zo blinkt ‘ie weer als nieuw

Je keukenmessen verlenen je dag in, dag uit een trouwe dienst. Maar hoe vaker je ze gebruikt, hoe sneller je gebruikssporen ziet. Wat te doen als er roest op je messen is ontstaan?

Hoe ontstaat roest op je keukenmes?

De eerste vraag is hoe roest eigenlijk op een keukenmes ontstaat. Het zit zo: het komt vaak voor wanneer vocht en zuurstof samenkomen op het oppervlak van je mes. Dus als je ze niet goed afdroogt na het wassen of als je ze ergens vochtig laat liggen, is het net alsof je de deur voor roest hebt opengezet.

Zo verwijder je de roestvlekken

Het is niet moeilijk om die vlekken van je mes te verwijderen. Op de volgende manieren krijg je de roest van je messen af. Probeer eens een van deze tips uit om je messen weer als nieuw te krijgen.

  • Snijd een citroen doormidden en strooi wat zout op de roestige plekken. Wrijf er met de citroen overheen en laat het een paar minuten intrekken. Spoel af en veeg het mes droog.
  • Meng wat baking soda met water tot een pasta. Smeer deze pasta op het roestige gebied en laat het even intrekken. Schrob daarna voorzichtig met een tandenborstel. Even afspoelen en afdrogen en je mes is weer helemaal in vorm.
  • Snijd een aardappel doormidden en dompel de gesneden kant in wat zout. Wrijf hiermee over de roestige plekken. Het zetmeel in de aardappel en het schurende zout zorgen samen voor een stralend resultaat.
  • Bedek het roest met een beetje olijfolie en laat het een paar uur (of een nacht) intrekken. De olie helpt de roest los te maken en maakt het verwijderen ervan een fluitje van een cent.
  • Als de roest al wat dieper zit, kun je voorzichtig schuurpapier met een fijne korrel gebruiken. Wrijf voorzichtig in één richting om de roest weg te schuren en polijst daarna met een schone doek.
  • Droog je messen altijd goed af na het wassen en bewaar ze op een droge plek. Geef ze af en toe een beetje liefde met een drupje olie om roest te voorkomen.

Vriendin’s favoriet

Vergeet jij ook weleens hoe lang jouw vaatdoek al in gebruik is? Na 24 uur kan het al meer dan 4 miljard bacteriën bevatten! De zwarte microvezeldoekjes van Kitchen Lab Co. zijn een perfecte vervanger voor de ouderwetse fel gekleurde vaatdoekjes. De 7 schoonmaakdoekjes zijn voorzien van een label, elk met een andere dag van de week, van maandag t/m zondag. Zo weet je zeker dat je elke dag een schoon en fris doekje in je keuken hebt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Kitchen Lab Co.®