Steeds meer Whatsapp-oplichters: hier moet je op letten

Oplichting via Whatsapp komt steeds vaker voor. In 2018 kreeg de landelijke politie 250 meldingen, maar vorig jaar waren dat er al 650.

Oplichting via Whatsapp komt steeds vaker voor. In 2018 kreeg de landelijke politie 250 meldingen, maar vorig jaar waren dat er al 650.

Zo werkt Whatsapp-fraude

Criminelen doen zich op Whatsapp voor als een vriend of familielid. Het appje wordt vaak verstuurd door een onbekend nummer, maar met profielfoto van een bekende. Zij leggen vaak uit dat het nummer onbekend is, omdat ze een nieuwe telefoon hebben. De criminelen verzamelen vooraf persoonlijke informatie via social media. Veel mensen denken daardoor echt contact te hebben met een bekende. Al snel vraagt de persoon in kwestie je om geld over te maken, omdat ze in geldnood zitten. Omdat internetbankieren niet werkt, kun je het geld overmaken naar een rekeningnummer. Veel mensen trappen erin en betalen het bedrag.

Lees ook: Nanette: ‘Ik ben voor 80.000 euro opgelicht en mijn man weet van niks’

Hier moet je op letten

– Criminelen beginnen hun zoektocht naar slachtoffers vaak op Marktplaats. Je naam, woonplaats en telefoonnummer zijn daar vaak openbaar. Door je telefoonnummer onzichtbaar te maken, kunnen ze deze niet achterhalen.
– Ze halen foto’s en persoonlijke informatie van Facebook en Instagram. Zorg er dus voor dat jouw profiel alleen zichtbaar is voor vrienden. Dit kun je handmatig instellen.
– Als je twijfelt, kun je het telefoonnummer van deze ‘bekend’ googelen. Nummers die vaak gebruikt worden om mensen op te lichten, worden vaak online gezet.
– Betaal nooit zomaar grote bedragen, ook niet als je de persoon wel vertrouwd. Zorg dat je voor de betaling altijd even telefonisch contact met elkaar hebt.

Bron: Hart van Nederland