angst werk

Chronische stress of een burn-out? Dít zijn de verschillen

Het is soms lastig om een onderscheid te maken tussen stress en een burn-out. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

(chronische) stress

Iedereen heeft weleens last van stress en soms dit zelfs een positief effect hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan stress voorafgaand aan een toets of een deadline voor een werkproject. Deze stress zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en hierdoor goede prestaties neerzet. Je zult merken dat de stress ook weer afneemt als je de deadline hebt gehaald. Naast kortdurende stress, bestaat er ook chronische stress. Bij deze vorm van stress lukt het niet meer goed om te ontspannen. Je bent continu alert of angstig, hebt misschien last van darmklachten en hebt moeite met (in)slapen. Ondanks al deze vervelende klachten lukt het je bij chronische stress vaak wel nog om te functioneren.

Lees ook: Zorgt je mailbox voor stress? Dít kun je doen 

Een burn-out

Je verwacht het waarschijnlijk al: als je last krijgt van een burn-out lukt het je niet meer om normaal te functioneren. Vaak gebeurt dit na een lange periode van stress en voel je je leeg, uitgeput en waardeloos. Je ervaart geen plezier meer in je werk en andere dingen die je eerder nog energie gaven. Het lukt je niet om je bij elkaar te rapen en tot dingen te komen. Je voelt je oververmoeid, je connectie met het werk is minder sterk dan voorheen, je immuunsysteem is verzwakt en je bent dus sneller ziek, je ervaart fysieke klachten als hoofd- en maagpijn en/of je denkt negatief over de toekomst. Of je nu last hebt van (chronische) stress of een burn-out, het is belangrijk om mensen uit je omgeving te vertellen hoe je je voelt en een afspraak bij je huisarts te maken. Zodra je weet wat er precies aan de hand is, kun je met de hulp van je huisarts of een andere professional hiermee aan de slag.

Vriendin’s favoriet

Het altijd ‘aan staan’, continue prikkels via (social) media en prestatiedruk zorgen ervoor dat onze hersenen overprikkeld raken. Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in Overprikkeld brein de laatste (neuro)wetenschappelijke inzichten over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Ze helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Interessant: dít is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress

Foto: GettyImages
Bron: Calm.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.