Waarom stress kan leiden tot gewichtstoename
13 juni 2024
Stress kan tot een heleboel vervelende klachten leiden en kan ook gewichtsverlies in de weg zitten. Wij vertellen je alles wat je hierover wilt weten.
De gevolgen van stress
Zoals we al zeiden kan stress tot veel uiteenlopende, vervelende klachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn, vermoeidheid, darmklachten, een opgejaagd gevoel en slapeloosheid. Als je bezig bent om wat kilo’s kwijt te raken, zou je kunnen opmerken dat dit in stressvolle periodes lastiger gaat. Dit komt doordat stress zorgt voor hormonale veranderingen en leidt tot een piek in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je trek in voeding die rijk is in suiker en vet. Dit zijn ook de voedingsmiddelen die relatief veel calorieën bevatten en waardoor je onbewust aankomt in gewicht (of in ieder geval geen gewicht verliest).
Lees ook: Vermoeid en gestresst? Lees dan het boek ‘Gezond egoïsme’
Cortisol: het stresshormoon
Je hebt vast weleens iets gehoord of gelezen over cortisol. Dit is een hormoon dat je lichaam aanmaakt in tijden van stress. Als je lichaam af en toe cortisol aanmaakt is dat helemaal niet zo erg, maar als dit te lang duurt kan je dus merken dat je meer zin hebt in ongezonde voeding. Als gevolg hiervan kun je aankomen of moeite hebben met gewichtsverlies, dit leidt tot nog meer stress en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het is in stressvolle periodes extra belangrijk om voldoende rust in te bouwen. Zo houd je je bloedsuikerspiegel op peil en wordt het een stuk makkelijker om voor gezonde voeding te kiezen. Als stress niet vanzelf weggaat is het natuurlijk altijd raadzaam om met je huisarts in gesprek te gaan.
Vriendin’s favoriet
In Wanneer je lichaam nee zegt stelt Gabor Maté dat verborgen stress onze gezondheid ernstig kan schaden. Het moderne leven veroorzaakt een disconnect tussen lichaam en geest, wat onze gezondheid benadeelt. Maté, puttend uit zijn medische ervaring, onderstreept de mind-bodyconnectie in ziekte en benadrukt dat mensen de innerlijke wijsheid hebben om te genezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.
Lees ook: Dít is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress
Foto: GettyImages
Bron: Orlandohealth.com
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.