Thuiswerken op een ergonomische manier doe je zo!

Thuiswerken op een ergonomische manier doe je zo!

Met de opkomst van moderne technologieën en flexibele werkstructuren kunnen steeds meer mensen vanuit huis hun werk en privé gemakkelijker combineren. Hoewel dit tal van voordelen met zich meebrengt, kan het ook wel wat uitdagingen met zich meebrengen, met name op het gebied van ergonomie. We gaan in dit artikel dieper in op de belangrijkste aspecten van ergonomisch thuiswerken. Daarnaast bieden we praktische tips om thuis een gezonde en efficiënte werkomgeving te creëren.

De juiste stoel en zithouding

Een goede stoel (neem zeker eens een kijkje naar de prachtige exemplaren van Herman Miller) is een van de belangrijkste elementen van een ergonomische werkplek. Investeer in een stoel die in hoogte verstelbaar is. Zorg ervoor dat je altijd met je voeten op de grond kunt rusten. Pas de hoogte van de stoel aan zodat je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Daarnaast is een rechte, ontspannen houding belangrijk, zodat het langdurig overstrekken van je rug wordt voorkomen.

Bureauhoogte moet kloppen

Naast een goede Herman Miller bureaustoel is de hoogte van je bureau ook belangrijk. Idealiter moet je bureau op ellebooghoogte zijn, zodat je onderarmen parallel aan de vloer kunnen rusten. Als je bureau te hoog is, kun je een verstelbaar voetenbankje gebruiken om je voeten te ondersteunen. Je kunt ook kiezen voor een zit-sta bureau. Een zit-sta bureau stelt je in staat om af te wisselen tussen zitten en staan, waardoor je rugspieren actief blijven en je houding verbetert. Door staand te werken, worden de druk op de wervelkolom en de belasting van de tussenwervelschijven verminderd, wat kan helpen bij het voorkomen van rugklachten.

Beeldscherm en kijkhoek

Plaats je beeldscherm op ooghoogte, zodat je nek en hoofd in een neutrale positie blijven. Als je een laptop gebruikt, gebruik dan een externe monitor of verhoog het scherm met behulp van een standaard. Pas de helderheid en het contrast van het scherm aan om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Zorg er ook voor dat er geen schittering of reflectie op het scherm is.

Toetsenbord en muis

Plaats het toetsenbord op een hoogte waarbij je polsen in een neutrale en ontspannen positie kunnen blijven. Gebruik indien nodig een polssteun, om druk op de polsen te verminderen. Hetzelfde geldt voor de muis, plaats deze naast het toetsenbord op een hoogte waarbij je hand comfortabel rust. Overweeg het gebruik van een ergonomische muis of toetsenbord om de belasting op de gewrichten te verminderen.

Beweging en pauzes

Zelfs met de perfecte ergonomische opstelling is langdurig zitten niet ideaal voor het lichaam. Neem regelmatig korte pauzes om op te staan, te strekken en wat te bewegen. Dit kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren en spanning in het lichaam te verminderen. Neem pauzes zoals je ze op de werkvloer zou nemen en maak zo nu en dan ook een heerlijke wandeling buiten. Het is ook goed voor je ogen om zo nu en dan even niet naar een scherm te kijken. En een portie extra vitamine D doet een mens natuurlijk ook altijd goed.

Dit artikel is een externe bijdrage.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.