Moestuin (1)

6x tips wanneer je een moestuin wil beginnen

Met het voorjaar in het vooruitzicht is er één ding dat zeker is. Het aantal moestuinen dat Nederland rijk is schiet ongetwijfeld in een sneltreinvaart omhoog en veel mensen met groene vingers kunnen hun hart op. Moestuinen zijn de laatste jaren ontzettend populair en niet zonder reden. Niet alleen geeft het een heerlijk rustgevend gevoel om met je vingers in de aarde te zitten, maar eten klaarmaken wat ook nog eens uit eigen tuin geeft je een fijn gevoel. Ben jij een beginner in het hebben van je eigen moestuin? Dan zijn deze tips voor jou bedoeld.

Met het voorjaar in het vooruitzicht is er één ding dat zeker is. Het aantal moestuinen dat Nederland rijk is schiet ongetwijfeld in een sneltreinvaart omhoog en veel mensen met groene vingers kunnen hun hart op. Moestuinen zijn de laatste jaren ontzettend populair en niet zonder reden. Niet alleen geeft het een heerlijk rustgevend gevoel om met je vingers in de aarde te zitten, maar eten klaarmaken wat ook nog eens uit eigen tuin komt geeft je een fijn gevoel. Ben jij een beginner in het hebben van je eigen moestuin? Dan zijn deze tips voor jou bedoeld.

1. Zorg voor een juist indeling 

Bij het creëren van een moestuin denk je waarschijnlijk vooral aan aarde en plekken waar mooi groen de grond uitkomt. En dat is ook vooral het idee van een moestuin, alleen wat net zo belangrijk is zijn de looppaden rondom je moestuin. Je moet immers wel goed bij alle gewassen kunnen en je wil niet door de aarde zelf heen moeten lopen, met het risico dat je je eigen teelt verpest. Zorg dus voor goede looppaden. Iets dat je het beste kunt creëren door middel van vlonderplanken. Dit soort planken zorgt voor een stabiele bodem en door de aardse tinten doet het geen afbreuk aan hoe groen en natuurlijk je moestuin eruit ziet. Je kunt overigens overal inspiratie opdoen voor mooie vlonderplanken, bijvoorbeeld via https://homingxl.nl/douglashout/

Tip bij het leggen van vlonderplanken
Wanneer je de vlonderplanken zelf gaat plaatsen, houd er dan wel rekening mee dat je dit niet moet doen wanneer het nog nat is. Nat hout – of dit nu constructiehout is of echt hout – kan namelijk krom gaan trekken en je wil absoluut voorkomen dat dat gebeurt wanneer je net alles netjes op z’n plek hebt gelegd.

2. Bedenk wat je waar wil laten groeien 

Gaan er bij de gedachte aan je eigen moestuin allerlei verschillende groentesoorten door je hoofd? Dan ben je zeker niet de enige. Het is alleen wel zaak om vooraf te bedenken wat je precies wil laten groeien en vooral waar. Het kan namelijk zo zijn dat sommige groentesoorten elkaar in de weg gaan zitten en de groei juist stagneren.

3. Denk aan compostbakken

De nummer één reden om je moestuintje van compostbakken te voorzien, is omdat daar ontzettend veel voedingsstoffen inzitten. Verzamel dit dan ook – of koop kant-en-klare compostbakken bij een tuinier – en voorzie je moestuin van voeding dat alles nog veel mooier laat groeien dan dat je dacht. 

4. Bedenk waar je je gereedschap plaatst

Misschien niet hetgeen waar je zo op de eerste plaats aan denkt, maar bedenk van tevoren waar je je gereedschap om in de moestuin mee te werken gaat opbergen. Je wil dit absoluut niet laten rondslingeren, wat gevaarlijk kan zijn. Het werkt veel fijner wanneer je dit met het grootste gemak opbergt. Denk bijvoorbeeld aan een leuke blokhut die je naast je moestuin kunt plaatsen, of wat je maakt wanneer je een aantal vlonderplanken over hebt en handig bent met hout. Denk er nu over na en bedank jezelf later voor dit inzicht. 

5. Vergeet vooral niet te genieten 

Werken in je moestuin kan natuurlijk heel leuk zijn, maar er zullen ook zeker maanden of in ieder geval tijden bij zitten waar je er wat minder zin in hebt om te werken. Zoals met iedere hobby komen er hoogte- en dieptepunten. Vergeet daarom vooral niet te genieten van de momenten die extra leuk zijn en wanneer alles in bloei staat. Dan kan je wat langer teren op de dagen dat je moestuintje er niet zo fleurig bij ligt. Wat overigens heel normaal is. 

6. Een moestuinkalender

Schoot er bij het lezen van deze titel direct het woord ‘overdreven’ door je hoofd? Think again! Met veel verschillende soorten in je moestuin is het belangrij dat je precies weet wanneer je iets moet oogsten en wanneer juist niet. Net zoals mensen zijn groenten, kruiden en alles wat je in je moestuin wil oogsten zeer verschillend. Met een moestuinkalender zie je precies wanneer je iets hebt geoogst en ook wanneer het er dus weer uit moet. Ook zeker aan te raden wanneer je de moestuin met iemand deelt. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier met elkaar aan het werk bent. 

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.