Vervette lever

Opmerkelijk: je lichaam kan zelf alcohol produceren en klachten veroorzaken

Dat de kans op leververvetting toeneemt wanneer je te veel alcohol drinkt, was al bekend. Maar uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt nu ook dat je eigen lichaam zo veel alcohol kan produceren, dat je een vervette lever krijgt. 

En dat heeft alles te maken met je eigen darmbacteriën. 

Darmbacteriën produceren alcohol

Uit het onderzoek blijkt dat je eigen darmbacteriën in staat zijn om veel meer alcohol te produceren dan eerder bekend was. En dat kan een oorzaak zijn van de ziekte die ook wel Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) heet. Ook wel niet-alcoholische leververvetting genoemd. In Nederland kampen ongeveer 2,5 miljoen mensen met de ziekte die zorgt voor een vergroot risico op leverkanker en hart- en vaatziekten. 

40 procent

“Uit onze studie blijkt nu dat bij 40 procent van de NAFLD-patiënten alcohol toch een rol speelt, alleen gaat het dan om alcohol die gemaakt is door eigen darmbacteriën”, zegt arts-onderzoeker Stijn Meijnikman op de website van het UMC. 

Het onderzoek

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers bloed uit de poortader. Dat is het bloedvat dat stoffen van de darmen naar de lever transporteert. Vervolgens breekt de lever de schadelijke stoffen, zoals alcohol af. De onderzoekers kwamen hoge concentraties alcohol tegen die vergelijkbaar zijn met 0.35 liter pure alcoholconsumptie per dag. 

Antibiotica

In een ander experiment kregen de proefpersonen een stofje dat de alcoholafbraak in de lever stillegt. De onderzoekers zagen bij patiënten met een niet-alcoholische leververvetting een vijftien keer hoger alcoholpercentage dan bij een normaal werkende lever. Nadat de patiënten antibiotica kregen verdween het effect. “Dit toont aan dat de grote hoeveelheid alcohol afkomstig is van darmbacteriën”, zegt Meijnikman.

Bron: Amsterdam UMC
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.