Volgens artsen zou Job (17) zijn diploma nooit halen, maar het lukte tóch
5 juni 2020
Artsen en docenten dachten dat Job (17) zijn diploma nooit zou halen, maar het lukte hem toch. “Het is geen diploma voor zijn cijfers, maar voor zijn strijd”, zegt zijn moeder.
Heftige aanvallen
Job was kerngezond, tot zijn ogen in september 2018 ineens vreemde draaiende bewegingen maakten. Ook andere spieren begonnen ongecontroleerd te bewegen. “De aanvallen waren zo erg dat Job vaak niet meer kon lopen, of in ademnood kwam. De langste aanval duurde 56 uur”, vertelt zijn moeder aan Hart van Nederland. Na zijn revalidatie kwam Job in een rolstoel terecht. Wat hij precies mankeerde, werd pas later duidelijk.
Niet opgeven
Uiteindelijk bleek Job een functioneel neurologische symptoomstoornis te hebben. En dat heeft veel invloed op zijn leven. Toch weigerde hij op te geven. “Ik verlies nog liever, wetende dat ik gevochten heb, dan dat ik niet gevochten heb en gewoon heb opgegeven”, vertelt Job. Gelukkig heeft hij een vriendengroep die hem overal in steunt. “Job kon wild om zich heen slaan tijdens aanvallen, maar zijn vrienden incasseerden de klappen, droegen zijn schooltas en bleven hem in alles trouw”, aldus zijn moeder.
Toch geslaagd
Omdat er zoveel bij kwam kijken, wilde de school er op een gegeven moment zelfs mee stoppen. “Er was steeds een ambulance, hij moest in een aparte kamer examen doen”, vertelt moeder Hannie. Job ging twee uur naar school en kreeg daarnaast thuis les. Vorig jaar deed Job examen in drie vakken en slaagde hij met prachtige cijfers. “Alle docenten en betrokkenen waren diep onder de indruk van zijn moed en doorzettingsvermogen.” Gister behaalde hij, tegen alle verwachtingen in, zijn vmbo-diploma.
Droom nastreven
Zijn vrienden slaagden eerder en hebben hun gala al gehad, maar voor Job doen ze het feestje nog eens over. Job kijkt positief naar de toekomst. “Ik wil mijn droom die ik altijd had om mensen te helpen als verpleegkundige blijven nastreven. Als dat even niet kan, dan word ik begeleider van bijzondere doelgroepen.”
Bron: Hart van Nederland