Placeholder

Vriendin beloonde 12 vrouwen die zich inzetten tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam, aldus de landelijke Gezondheidsmonitor. Oud, jong, vrouw – eenzaamheid komt voor bij alle bevolkingsgroepen.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam, aldus de landelijke Gezondheidsmonitor. Oud, jong, vrouw – eenzaamheid komt voor bij alle bevolkingsgroepen.

Niet veel mensen durven er open over te praten, want er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid.

De Bewonder-ring 
Gelukkig zijn er veel vrouwen die zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor hun inzet belonen wij ze met een speciaal voor Vriendin ontworpen ring: de Bewonder-ring. De ring is ontworpen door tweelingzussen Anne en Esther van Vedder & Vedder (zie de foto).

Bedankt dames!

Deze vrouwen ontvingen een Vriendin Bewonder-ring

Nadine (29): organiseerde op 29 september in Venlo een dag voor eenzame jongeren en jongvolwassenen

Jij hebt je ook eenzaam gevoeld, toch?
“Klopt. Bij eenzaamheid wordt meestal gedacht aan een gebrek aan contacten, maar je kunt ook emotioneel eenzaam zijn. Ik werd omringd door lieve vrienden en familie, maar toch voelde ik me alleen. Ik miste diepgang in het contact met mensen om me heen. Om de leegte op te vullen, zocht ik het geluk buiten mezelf. Ik shopte veel en ging vaak uit.”

Lisa (27): helpt eenzame kinderen als schoolpedagoog met stichting Vriendschapswens

Missie: zo veel mogelijk eenzame kinderen aan een vriend of vriendin helpen. Wat doet jouw stichting Vriendschapswens?
“Samen met een team van andere vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg verzamel ik wensen van kinderen en jongeren die een vriend of vriendin willen. Als een kind met een vriendschapswens zich wil aanmelden, kan dat alleen met hulp van zijn vader of moeder. Samen maken ze een profiel aan. Een ouder kent zijn kind het beste. Alle wensen worden bewaard in een database waar we vertrouwelijk mee omgaan. Als er een kind in dezelfde omgeving met dezelfde leeftijd en interesses is, hebben we een match. Hobby’s en passies van kinderen zijn de allerbelangrijkste criteria bij het zoeken naar een maatje. De kans dat een vriendschap ontstaat, wordt ontzettend vergroot als kinderen samen iets doen waar ze beiden plezier aan beleven.”

Franciska (24): maakt eenzaamheid en pesten bespreekbaar door haar verhaal te delen in de Mensenbieb

Waarom wil je anderen over eenzaamheid vertellen?
“Ik hoop dat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt herkenning vinden in mijn verhaal en zich er minder alleen door voelen. Ook wil ik inzicht geven in het verband dat volgens mij bestaat tussen gepest worden en je eenzaam voelen. Je jeugd is bepalend voor de manier ­waarop je als volwassene in het leven staat en hoe je je voelt.
Aswintha (49): haalt ouderen uit hun isolement halen door middel van een beautybehandelingWat doet stichting Beauty voor de Senior?
“Beauty-verwendagen organiseren voor ouderen, waarbij gezelligheid en persoonlijk contact centraal staan. Oudere vrouwen en mannen kunnen bij ons terecht voor een handmassage, gezichtsmassage en gezichtsverzorging. Als de dames dat willen, brengen we ook make-up aan en lakken we hun nagels. Het is ongelofelijk wat aanraking met mensen doet. Het geeft ze het gevoel dat ze ertoe doen, dat ze gezien worden. Veel ouderen zijn eenzaam. Doordat de beautyverwendag in wijkcentra en verpleeghuizen in Den Haag worden georganiseerd, komen ze hun huis uit en ontmoeten ze andere mensen. Na een bezoek zien ze er stralender uit, maar dat ligt zeker niet alleen aan de schoonheidsbehandeling. Het komt door de persoonlijke aandacht die ze krijgen. Ze voelen zich er beter en zelfverzekerder door.”

Yvonne (72): heeft stichting Pasensie opgericht 

Missie: eenzaamheid bij migrantenouderen in Amsterdam Zuid-Oost doorbreken. Waarom zet jij je in tegen eenzaamheid bij migrantenouderen? 
“Omdat het veel voorkomt in die groep. Veel ouderen missen hun geboorteland en het spreken van hun taal. Armoede speelt soms ook een rol. In veel buitenlandse culturen is het een ongeschreven regel dat je gasten ontvangt met veel eten en drinken. Als daar geen geld voor is, willen sommige ouderen thuis geen bezoek ontvangen. Veel mensen hebben geen pensioen en moeten alleen van hun AOW zien rond te komen. Ze schamen zich voor hun gebrek aan geld en aanspraak. Ik probeer erachter te komen wat ze missen en dat gemis op te lossen door concrete hulp te bieden. Ik stimuleer ouderen ook om te praten. Pas als je aangeeft wat er met je aan de hand is, kunnen anderen je helpen.”
Fleur (49): zorgt voor meer levensgeluk via de SAM-appHoe kan een app nou helpen tegen eenzaamheid?
“Mijn vriendin Mirjam en ik wilden een zelfontwikkelingsapp maken die zich richt op het doorbreken van eenzaamheid. Maar navraag bij honderdtwintig mensen leerde dat zo’n app weinig kans van slagen heeft. Het taboe is te groot. Mensen schamen zich ervoor, hebben het gevoel dat ze falen als ze eenzaam zijn. Terwijl één op de drie mensen eenzaam is, blijkt uit onderzoek. Een app gericht op het krijgen van meer levensgeluk werkt beter, omdat het laagdrempeliger is.”Desiree (29): wil het verschil maken voor eenzame ouderenHoe is jouw stichting Bloemenhart ontstaan?
“Voor mijn werk als ergotherapeut kom ik bij veel ouderen thuis. Het viel me op dat veel van hen eenzaam zijn. Ouderen hebben ons land na de oorlog opgebouwd en keihard geknokt voor de welvaart die we nu kennen. Ik wilde iets terugdoen. Een jaar geleden besloot ik een gezellige middag voor hen te organiseren in mijn woonplaats Brunssum. Mijn schoonbroer heeft een bedrijf in activiteiten. Hij bedacht dat we spelletjes konden doen door met rubberen pijltjes op ballonnen en blikjes te schieten. Ik vond het zo leuk dat ik vaker dit soort middagen wilde organiseren. In diezelfde periode kreeg ik een Facebook-berichtje van Tristan, een jongen die ik van vroeger kende. Tristan wilde ouderen ook in het zonnetje zetten, zo schreef hij. Het leek hem leuk om ouderen bloemen te geven. Want zijn oma werd zo vrolijk van een boeketje. Ze fleurde er helemaal van op. Na een brainstorm besloten Tristan en ik bloemen rond te brengen aan eenzame ouderen.”

Joanne (18) wil dementerenden familieleden het gevoel geven dan anderen naar hen omkijken

Hoe kwam het dat je op jonge leeftijd al vrijwilligerswerk deed?
“Mijn moeder werkt als psycholoog met bij Cordaan, een stichting die ook woonvormen heeft voor dementerenden. Tijdens de kerstvakantie werkte ze door. Toen ik twaalf jaar was, nam ze me mee omdat we geen oppas hadden. En wat was ik hier blij mee. Ik vond het superleuk om te helpen, ook tijdens het kerstdiner. In een grote, versierde zaal zaten heel veel mensen. Sommigen hadden moeite met eten en drinken. Het was fijn dat er vrijwilligers waren die ze konden helpen. De medewerkers konden onmogelijk alle mensen persoonlijke aandacht geven. Het werd een heel gezellige avond. Ik heb toen ook ervaren dat ik wat voor anderen kon beteken, ook al was ik een kind. Voor het maken van een praatje of het aangeven van een servetje, heb je geen diploma nodig. Vanaf die kerst ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. In mijn vakanties ging ik bij dementerenden langs, al waren er ook periodes waarin ik niet ging omdat ik bezig was met andere dingen, zoals school en nu mijn opleiding Journalistiek.”

Maike (33): wil samen met huisdieren iets betekenen voor anderen

Wat doet Stichting ZorgDier Nederland?
“Zoveel mogelijk kwetsbare mensen, zoals eenzame ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische patiënten in contact brengen met gezelschapsdieren. Door ZorgDier zijn ongeveer vijfhonderd vrijwilligers opgeleid die met hun huisdier wekelijks een bezoek brengen aan een instelling of verzorgingshuis, maar ook bij mensen thuis, of op scholen komen. Het contact met een huisdier zorgt voor rust en plezier. Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de mensen is opgegroeid met een huisdier. Helaas mogen in veel woonvoorzieningen en instellingen geen dieren worden gehouden. Maar er zijn ook veel ouderen die zelfstandig wonen en geen hond of kat durven nemen omdat ze bang zijn dat ze eerder overlijden dan hun huisdier. Dat willen ze een beestje niet aandoen. Door de lokale inzet van ZorgDier kunnen deze mensen wekelijks blijven genieten van een bezoekje met een huisdier”

Freekje (38): wil met kleine, vriendelijke acties de wereld een beetje mooier maken

Wat is er zo leuk aan het krijgen van een kaartje?
“Een kaart is een klein cadeautje, vind ik. Helemaal als die met de hand geschreven is. Je merkt dat er aandacht aan is besteed en dat doet goed. Ik geloof ontzettend in de kracht van persoonlijke aandacht. Een aardige opmerking kan mijn rotdag doen laten vergeten. Het zijn juist die kleine dingen die een enorm effect kunnen hebben. Mensen denken vaak dat ze met grote plannen moeten komen als het gaat om het helpen van anderen, maar ik geloof dat je met een klein gebaar ook een verschil kunt maken.”

Amanda (26): wil anderen laten voelen dat er oprechte aandacht voor hen is via Luisterlijn

Wat is de Luisterlijn?
“Een telefonische hulpdienst die mensen kunnen bellen bij tal van problemen, zoals gevoelens van depressie of eenzaamheid. De Luisterlijn, het vroegere Sensoor, is dag en nacht bereikbaar, zelfs tijdens de feestdagen. Meer dan twaalfhonderd getrainde vrijwilligers bieden de bellers een luisterend oor, maar er kan ook met ze worden gechat. Ik draai elke week een shift van vier uur achter de telefoon, waarin ik gemiddeld acht mensen spreek. Dat aantal is ’s nachts niet minder dan overdag. Tijdens die gesprekken luister ik vooral. Dit lijkt niet bijzonder, maar dat is het wel. Want juist in luisteren ligt de kracht, denk ik. Als mensen het gevoel krijgen dat ze worden gehoord en hun gevoel er mag zijn, lucht dat enorm op. Dit zeggen ze vaak ook voordat ze ophangen.”

Jolanda (32): wil in heel Nederland jongeren helpen vriendschappen te sluiten en te behouden

Wat doet jouw stichting Join Us?
Jolanda: “Eenzame jongeren van 12 tot en met 25 jaar bij elkaar brengen in een huiskamersetting zodat ze anderen kunnen ontmoeten en hun netwerk kunnen vergroten. Drie jaar geleden organiseerde ik een keer in de week zo’n avond in een buurtcentrum en dat bleek een succes. Inmiddels zitten we in zeven plaatsen in Nederland. Ik denk dat de kracht zit in de positieve benadering. We laten jongeren weten dat ze bij Join us nieuwe vrienden kunnen maken, niet dat het een avond speciaal voor eenzame jongeren is.”

Vind een vriendin!

Zoek jij ook een nieuwe leuke vriendschap? Gewoon omdat je een vriendin mist waarmee je alles kunt delen? Gelukkig bestaan er verschillende platformen om een vriendschap online te vinden. Je kunt een oproep plaatsen hier op Vriendin.nl/vriendschap, maar je kunt ook terecht op Vriendinnenonline.nl.