Waarom je ook nu nog last kunt hebben van muggen
6 november 2020
Hoewel je misschien zou denken van niet, bestaat er ook nu nog een kans om gestoken te worden door muggen. Sommige blijven namelijk de hele winter actief.
Twee soorten huissteekmuggen
Volgens bioloog Arnold van Vliet zijn er twee soorten huissteekmuggen. Dit zijn de Culex pipiens pipiens en de Culex pipiens molestus. “Het ene type, de eerste, verdwijnt nu naar beschutte plekken om de winter door te komen, bijvoorbeeld in schuren of hoekjes in je huis”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Mogelijk kom je deze door het zachte weer ook nu nog tegen, maar ze zullen niet steken
Het andere type daarentegen, blijft de hele winter actief. Voor de website Muggenradar.nl doet de bioloog onderzoek naar de overlast die de dieren veroorzaken. Daar ontdekte hij dat ook in deze maand nog 40 procent van de deelnemers ‘een beetje’, ‘veel’ of ‘heel veel’ overlast ondervindt.
Westnijlvirus
Hoewel de studie eigenlijk zou eindigen, wordt deze nu voortgezet door de komst van het westnijlvirus in Nederland. Dit is een virus onder vogels, dat wordt overgedragen via muggen. De insecten voeden zichzelf met het bloed van de vogels en raken op deze manier geïnfecteerd. Vervolgens verspreiden ze het naar andere vogels en soms ook andere zoogdieren.
Het kan ook voorkomen dat het virus op mensen overgedragen wordt. Dit komt volgens Van Vliet door een kruising tussen de twee muggen. De ene soort houdt namelijk van vogelbloed en de ander an mensenbloed. “Maar die twee types muggen paren en dan krijg je een soort hybride mug”, aldus de bioloog.
“Die hybride mug drinkt zowel vogelbloed als mensenbloed en is dan een brugfactor tussen de vogels en de mensen. Dat is gevaarlijk met het oog op het westnijlvirus.”
Kleine kans
Toch is de kans om besmet te raken slechts heel klein. Ook worden de meeste mensen niet ziek van het virus. 80 procent merkt niks, en 20 procent krijgt milde symptomen zoals griepachtige klachten en koorts. Alleen in zeldzame gevallen kan het virus leiden tot ernstige klachten, zoals een hersenontsteking.
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images