Met deze appels maak je de lekkerste appeltaart

Met deze appels maak je de lekkerste appeltaart

Er gaat niets boven de geur van versgebakken appeltaart uit de oven. Maar welke appels kun je het beste gebruiken om de allerlekkerste taart te maken?

Welke appels zijn geschikt voor appeltaart?

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden voordat je de appels voor een appeltaart uitkiest. Je kijkt niet alleen naar de smaak, maar ook naar de stevigheid van de appel. Het liefst eentje die niet te vochtig is, zodat de appel ook na het afbakken zijn stevigheid behoudt. Daarvoor kom je al snel uit bij de volgende vijf soorten appels: Jonagold, Elstar, Granny Smith, Goudrenetten en Cox Orange. Met andere woorden, keuze volop en een kwestie van smaak (en uitproberen!) om te achterhalen welke appel bij jou thuis het beste in de smaak valt.

Jonagold

De Jonagold is een klassieke Nederlandse appel die je herkent aan de zachtzure smaak. Het hoge cellulosegehalte voorkomt dat deze toch wel vrij vochtige appel nattig wordt na het bakken. Het behoudt de stevigheid waar je naar op zoek bent. Tip: met wat paneermeel op de bodem voorkom je een vochtige appeltaartbodem.

Elstar

Elstar appels worden vaak gebruik voor appeltaarten. Het is misschien wel de bekendste appel die we kennen en bovendien erg geschikt om mee te bakken. Perfect als je houdt van een stevige appel die een zachtzure tot zoete smaak geeft aan de appeltaart.

Granny Smith

Weleens een Granny Smith appel gebruikt voor de appeltaart? Een goede appelsoort om eens uit te proberen als je wel van een zuurtje houdt. Juist het zure van deze appel in combinatie met het zoete van de deeg en de smaak van kaneel maakt het een gouden combinatie.

Goudrenetten

Ga je voor een traditionele appeltaart, dan gebruik je Goudrenetten. Al heeft deze appel wel een nadeel: omdat het een moesappel is, bevat ‘ie veel vocht. Daardoor wordt ‘ie zacht na het bakken en blijft de bodem van de taart te nat. Wil je wel graag Goudrenetten gebruiken, maar geen natte bodem? Dan kun je een beetje paneermeel op de bodem gebruik om dit te voorkomen.

Cox Orange

Hou je van zoet, zoeter, zoetst? Gebruik dan Cox Orange appels voor de appeltaart. Een stevige, zoete appel die perfect is voor taart. Met een beetje citroensap in de deeg of het beslag kun je de taart houd je de smaken goed in balans.

Vriendin’s favoriet

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je in de Bakbijbel stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten á la Rutger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bakbijbel

Bakbijbel

Rutger van den Broek

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Koopmans
Foto: Getty Images