Ontwerp Zonder Titel 2024 06 14t101952.551

Werk en vakantie: zó ga je om met een vervelend schuldgevoel

Voel je je vaak schuldig als je een vakantie plant of vrije dagen opneemt? In dit artikel delen we hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Een vervelend schuldgevoel

Je brengt relatief veel tijd op je werk door. Je voelt je verantwoordelijk en vindt het belangrijk dat je je taken goed uitvoert. Helemaal niet gek en juist gezond. Het wordt pas ongezond als je tijdens vrije dagen en/of vakanties altijd last hebt van een schuldgevoel. Zodra je je vakantie hebt ingediend, ervaar je stress en vraag je je af: ‘hoe zullen werkzaamheden verlopen als ik er niet ben?’ ‘Hoe is de situatie als ik terugkom van vakantie?’ ‘Misschien kan ik mijn vakantie toch beter op een ander moment plannen?’ Dat je je zo betrokken voelt wordt soms deels veroorzaakt doordat privé en werk door elkaar heen lopen. Heb je bijvoorbeeld contact met je baas of collega’s tijdens vrije dagen? Niet gek dat je dan veel aan je werk moet denken en dit moeilijker kunt loslaten.

Lees ook: Een introvert en extravert in een relatie: zo werkt het (nóg beter)

Rust en productiviteit

Als je het moeilijk vindt om ‘vrij’ te zijn, kan het helpen om jezelf eraan te herinneren dat rust en vrije tijd uiteindelijk juist bijdraagt aan je productiviteit. Door continu aan te staan word jij echt geen betere werknemer. Door jezelf zo nu en dan volledig los te koppelen van werk, zul je met meer energie en motivatie terugkomen. Kijk na de vakantie ook of de negatieve gevolgen waar je zo bang voor was, ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk is dit niet het geval. Wees ook eerlijk tegen jezelf over contact met je collega’s tijdens je vakanties. Als er collega’s zijn waar je ook echt bevriend mee bent is er natuurlijk weinig aan de hand, maar voortdurend op de hoogte worden gesteld van hetgeen zich op je werk afspeelt, draagt niet bij aan een ontspannen vakantiegevoel.

Vriendin’s favoriet

Het altijd ‘aan staan’, continue prikkels via (social) media en prestatiedruk zorgen ervoor dat onze hersenen overprikkeld raken. Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in Overprikkeld brein de laatste (neuro)wetenschappelijke inzichten over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Ze helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Ben je een people pleaser? Dít effect kan het hebben op je werk

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.