Zo (on)gezond is ijskoffie

Zo (on)gezond is ijskoffie

Geniet jij ook graag van een ijskoffie op warme dagen? Dan heb je je vast ook weleens afgevraagd hoe gezond zo’n ijskoude dorstlesser eigenlijk is. Dit wil je erover weten. 

Kant-en-klare ijskoffie

Even snel een kant-en-klare ijskoffie halen in de supermarkt? Dat kun je beter niet te vaak doen. Volgens diëtiste Anna Hecheltjen zitten deze namelijk vol met suikers en andere toevoegingen. Ze vertelt bij Metro dat het een stuk gezonder is om het zelf te maken. “Daarvoor zet je sterke koffie, die je koud laat worden. Vervolgens voeg je koude melk naar keuze toe.”

Maar wat als je liever een zoete smaak wilt aan je ijskoffie? Hecheltjen raadt aan om dan te kiezen voor Ahornsiroop. “Dat is niet per se gezond, maar wel veel minder ongezond dan geraffineerde suikers, omdat er mineralen in zitten.”

‘Gelijk aan een halve maaltijd’

Soms is het ook lekker om een ijskoffie buiten de deur te halen. Volgens de diëtiste is het in dat geval bij Starbucks goed om te vragen naar ‘cold brew’. “Je kunt vragen om koude koffie met koude melk en ijsklontjes.” Hoe meer producten zoals siroop, roomijs of slagroom eraan toe worden gevoegd, hoe ongezonder het drankje wordt. Op de vraag om hoeveel calorieën het gaat, kan Hecheltjen geen antwoord geven, aangezien dit afhangt van de hoeveelheid toevoegingen. “Maar zonder dat je je daarvan bewust bent, staat het al snel gelijk aan een halve maaltijd.”

Valt ijskoffie binnen de Schijf van Vijf?

Volgens Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, is koffie zelf erg gezond en valt het binnen de Schijf van Vijf. “Aan sommige varianten wordt suiker toegevoegd, bijvoorbeeld een zoet siroopje, roomijs of een toef slagroom.” Slagroom zorgt naast suiker ook voor verzadigde vetten. Als je dat een keer doet, bijvoorbeeld om jezelf te verwennen, kan dat geen kwaad. „Maar doe je dat regelmatig, dan vergroot je de kans op overgewicht.”

Welke ijskoffie is het ongezondst?

Om een goed beeld te geven van de hoeveelheid suiker in ijskoffies heeft het Voedingscentrum uitgezocht hoeveel suikerklontjes bekende ijskoffiesoorten bevatten. Hierbij geldt: inclusief melksuiker. Eén suikerklontje is vier gram suiker.
De variant die het meeste suiker bevat is de Starbucks Frappuccino Cookies & Cream. Met zeven suikerklontjes is het een echte caloriebom. Op de tweede plek van ijskoffies met de grootste hoeveelheid suiker staat de IJskoude Espresso van Albert Heijn. Maar ook Melkan IJskoffie Macchiato en Jumbo IJskoffie Caramel bevatten veel suiker. Alleen de Skinny Latte van Douwe Egberts valt binnen de Schijf van Vijf.