Zó presenteer jij jezelf bij een sollicitatie
13 april 2018
Met deze tips bereid jij een goede elevator pitch voor, oftewel: een korte presentatie over wie je bent en wat jouw sterke punten zijn.
Meestal weten we best wie we zijn en wat we doen, maar om het ook op de juiste manier over te brengen… Dát is een kunst. Met deze tips bereid jij een goede elevator pitch voor, oftewel: een korte presentatie over wie je bent en wat jouw sterke punten zijn.
1. Vertel eerst wie je bent
Je naam, leeftijd, wat je hebt gestudeerd, wat je nu voor werk doet en wat daar precies je functie is. Simpele, maar belangrijke informatie voor een werkgever.
2. Vertel waar je goed in bent
Wat kan jij? Wat zijn je sterke punten en waar ben je goed in?
3. Vertel waarom ze juist jou moeten hebben
Je kunt vertellen wie je bent en waar je goed in bent, maar een werkgever wil natuurlijk ook weten wat je al hebt laten zien en gedaan. Dus welke prestaties heb je al geleverd en waarom zou het bedrijf juist jou moeten uitkiezen?
4. Vertel wat je wilt (bereiken)
Het is belangrijk dat je vertelt wat je wilt en zoekt in een baan. Misschien vind je bepaalde werkzaamheden wel heel leuk of heb je ideeën over waar je naartoe wilt groeien. Ook belangrijk voor je werkgever.
En nu je weet wat je moet vertellen, hebben we nog wat tips voor de presentatie zelf:
1. Eén woord: kort!
Het is makkelijk om te snel te veel te vertellen, maar het is in dit geval echt beter om het gewoon kort te houden. Oefen thuis en neem de tijd op, zodat je weet hoeveel tijd het in beslag neemt. Maak je pitch in ieder geval niet langer dan een minuut.
2. Afstemmen
Je moet wel kijken op welke baan je solliciteert. Daarop stem je je verhaal af. Dat maakt het interessanter voor de werkgever en dan weet hij ook waarom jij een toevoeging kan zijn op het bedrijf.
3. Enthousiasme
De nodige passie in een sollicitatiegesprek kan nooit kwaad! Laat zien dat je houdt van wat je doet.
4. Oefenen voor anderen
Oefen ook eens voor je familie en/of vrienden. Weet je meteen hoe je verhaal klinkt en hoe je overkomt.
5. Sluit af met een vraag
Je wilt niet het risico lopen dat het stil blijft na je verhaal, toch? Daarom kun je beter zelf afsluiten met een vraag, zodat het gesprek in ieder geval blijft lopen. Vraag bijvoorbeeld hoe je je opdrachtgever kunt bereiken als je hem nodig hebt voor een volgende afspraak.
6. Maak een video
Misschien zit je er niet bepaald op te wachten, maar een video van je pitch kan handig zijn. Je werkgever kan zo nog eens bekijken wat je ook alweer precies zei en als je een volgend sollicitatiegesprek hebt, kun je de link meesturen. Zo weten ze meteen met wie ze te maken hebben!
Bron: Monsterboard