Placeholder

Zóveel vrouwen zetten de verwarming stiekem iets hoger

Hebben jij en je partner geregeld onenigheid over de temperatuur in huis? Jullie zijn niet de enige. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 48 procent van de Nederlandse stellen weleens ruziet over de verwarming.

Hebben jij en je partner geregeld onenigheid over de temperatuur in huis? Jullie zijn niet de enige. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 48 procent van de Nederlandse stellen weleens ruziet over de verwarming.

Afspraken over de temperatuur

In opdracht van Offerteadviseur werd een enquête gehouden onder 1068 deelnemers. Hieruit kwam naar voren dat 40 procent van de koppels afspraken maakt over de temperatuur in huis. Zich aan deze woorden houden, is een ander verhaal. Zo bleek dat maar liefst 21 procent van de ondervraagden de thermostaat weleens hoger zet, zonder dat hun partner dit weet. Vrouwen bleken daar eerder toe geneigd dan mannen: 26 procent gaf toe zich hieraan schuldig te maken, tegenover 17 procent van de mannen.

Vrouwen sneller koud

Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, vindt het resultaat van de studie niet vreemd. In een interview met het AD vertelt hij dat vrouwen het nou eenmaal sneller koud hebben dan mannen. “Er zijn grote individuele verschillen, over het geheel genomen. Maar ook zeker een verschil tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen het vaker koud hebben.”

Gezond om temperatuur te laten wisselen

Over stellen die geregeld onenigheid hebben over de temperatuur, zegt Van Marken Lichtenbelt dat het goed is om te beseffen dat er grote individuele verschillen in lichaamsbouw zijn en dat het niet alleen aan de beleving ligt. “Wat daarnaast goed is om te weten, is dat je kunt wennen aan andere temperaturen. Sterker nog: het is gezond om de temperatuur te laten variëren in je omgeving.”

Volgens de hoogleraar verandert de bloedsomloop mee in het geval een lichaam van een warme naar een koudere omgeving gaat. Dit is goed voor de glucosehuishouding. “De contrasten worden vaak als prettig ervaren en maken ons als mens minder kwetsbaar voor extreme temperaturen”, vertelt hij. “Met name op kantoren zien we vaak dat de temperatuur altijd hetzelfde is. Of het nu warm of koud is buiten. Het zou beter zijn om met het weer buiten mee te bewegen. Als het buiten kouder is, mag het thuis ook best wat kouder zijn. Dat is niet alleen goed voor de energierekening en het milieu, maar dus ook voor de gezondheid.”

Afspraken niet nodig

Afspraken maken over de temperatuur, vindt Van Marken Lichtenbelt niet nodig. “Een ideale temperatuur bestaat niet. De verschillende ervaringen zijn niet te verdoezelen en kunnen wel een probleem zijn, hoor. Maar gelukkig kun je met kleding veel oplossen.”

Bron: AD

Lees ook: bewezen: chocola helpt écht tegen hoesten