Anticonceptiepil

Zwanger worden na de pil? Om déze reden kun je het beste 3 maanden wachten

Vrouwen die stoppen met de anticonceptiepil en graag zwanger willen worden, kunnen het beste drie maanden wachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van onder andere het Radboudmc in Nijmegen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat er een klein risico is op complicaties tijdens de zwangerschap. 

De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim zevenduizend zwangerschappen. Ongeveer 1050 van deze zwangerschappen ontstonden binnen drie maanden nadat de moeder was gestopt met het slikken van de pil. Uit een analyse blijkt dat van de 1050 zwangerschappen, de moeders vaker te maken kregen met complicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging. 

Drie maanden wachten

Volgens gynaecoloog Marc Spaanderman, die een van de onderzoekers is, gaat het om kleine getallen. “Maar het is voldoende om erbij stil te staan: wie zwanger wil worden, kan daar beter even mee wachten, tot drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil.” De onderzoekers raden het aan om andere anti-conceptiemiddelen te gebruiken, zoals een condoom. 

Lees ook: Stoppen met de pil: dít wil je erover weten

Zwangerschapsvergiftiging

Zo’n 3 procent van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt te maken met een zwangerschapsvergiftiging. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het risico op een vergiftiging 30 tot 40 procent groter is als je binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger wordt. “Dan heb je het uiteindelijk over een kans van zo’n 4 procent voor vrouwen die binnen drie maanden zwanger worden”, legt Spaanderman uit. Wel vertelt hij dat het nog steeds om een beperkt risico gaat, maar dat het wel een serieus probleem is. “Het is een ziekte van de bloedvaten, het ‘wegennet’ van het lichaam, en dat kan tot serieuze en zeer diverse klachten leiden.”

Vroeggeboorte

In sommige gevallen kan een zwangerschapsvergiftiging ervoor zorgen dat de moeder eerder moet bevallen en dat zorgt ervoor dat het geboortegewicht van het kindje relatief licht is. Volgens de onderzoekers komt vroeggeboorte ook vaker voor, maar dat geldt wel voor alle vrouwen die voorheen de pil slikten. Het is niet bekend waarom dit gebeurt, maar waarschijnlijk komt het doordat het tijd kost voordat de hormonen van de pil uit het lichaam zijn.

Tip van de redactie

De eerste 1001 dagen, gerekend vanaf de conceptie (!) zijn bepalend voor een mensenleven. Dit zwangerschapshandboek, van de makers van de bestseller Oei, ik groei!, bundelt alle kennis die er is over zwangerschap zodat je goed geïnformeerd je eigen keuzes kunt maken en optimaal van je zwangerschap kunt genieten.  Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Trouw
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.