4 lezeressen over waarom ze botox gebruiken: ‘We geven toch ook geld aan de kapper?’
9 september 2021
Regelmatig een spuitje met Botox, waarom niet? De een doet het omdat ze haar eigen beeld tijdens zoom- en teammeetings confronterend vindt. De ander preventief, om rimpels te voorkomen.
‘Als je jong begint kun je rimpels op latere leeftijd voorkomen’
Bo (26)
Beroep: assistent filiaalmanager kledingzaak
Relatie: single
“Ik miste mijn frisse blik en dat is met een beetje Botox te verhelpen; Botox lift namelijk ook je wenkbrauwen. Bovendien heb ik een frons, precies op de plek waar ik een litteken heb zitten. Mijn huid plooit daar vrij makkelijk. Ik laat vooral preventief spuiten en heel minimaal – babybotox noemen ze dat. Als je jong begint kun je rimpels op latere leeftijd voorkomen. Botox helpt mij ook tegen hoofdpijn. Het ontspant mijn voorhoofd en als ik net in de kliniek geweest ben merk ik dat mijn gezicht meer ‘open’ is.
Daar komt bij dat ik op m’n zestiende een zwaar ongeluk met mijn paard heb gehad. Ik ben er in een val onder terecht gekomen en verbrijzelde daarbij zo ongeveer alles in mijn onderlichaam – de revalidatie heeft me al met al zeker een jaar gekost. Ik zou net naar het buitenland gaan om wedstrijden te rijden, maar moest mijn ambities in de paardensport aan de kant zetten. Ik rij nu alleen nog hobbymatig. Na mijn val werd ik in een paar weken tijd een paar jaar ouder; je zag aan mijn gezicht dat ik er compleet doorheen zat. Door de botoxinjecties heb ik het idee dat ik de zorgen die mijn gezicht in die zware periode in mijn leven zijn gaan tekenen een beetje ongedaan kan maken.
Mijn ouders weten niet dat ik het doe, ze vinden Botox maar niks. Dat ik mijn wenkbrauwen heb laten tatoeëren en nepwimpers draag hadden ze ook liever niet. Vooral mijn moeder ziet mij het liefst zo natuurlijk mogelijk.
Bang voor een verslaving aan cosmetische ingrepen ben ik niet. Ik vind dat je wel op jezelf moet blijven lijken. Je ziet weleens mensen doorslaan met Botox en fillers – dat wil ik echt niet. Veel mensen denken dat ik ook mijn lippen laat doen, zelfs mijn moeder vraagt me dat weleens. Maar die maak ik alleen voller met een lipgloss met een ‘plump-werking’, dat geeft bij mij ook al veel effect.
In de kliniek waar ik het laat doen werkt een goede vriendin. Zij houdt goed in de gaten dat het subtiel blijft en blijkbaar lukt dat goed, want mijn ouders hebben nog niets door. Ik zal nooit op een ander inpraten om ook eens een spuitje te laten zetten. Soms denk ik het weleens: ‘Nou, jij kunt best eens met mij meegaan.’ Omgekeerd wil ik ook niet dat mensen mij er vanaf praten. Het is mijn lichaam, mijn keuze.”
‘We geven met gemak geld uit aan de kapper, dus waarom niet hieraan?’
Daan (51)
Beroep: eigenaar foto/filmlocatie
Relatie: samenwonend
“Mijn eerste botoxspuit liet ik zetten op m’n 38ste. Ik had in mijn leven drie keer mijn neus gebroken. Daardoor was mijn gezicht wat verwrongen en had ik veel last van aangezichtspijn. Door een beetje Botox in mijn neus te laten spuiten zouden mijn spieren niet meer zo verkrampt zijn, adviseerde de KNO-arts. Op aanraden van een vriendin die goede ervaringen had klopte ik voor de botoxbehandeling aan bij een arts in Antwerpen. Die zag ook de frons boven mijn wenkbrauwen, ontstaan doordat ik vaak met mijn neus mijn bril optrok. ‘Die kan ik ook wel wegspuiten’, stelde ze voor…
Na al die jaren bezoek ik deze arts nog steeds, voor mij is het een klein uurtje rijden. Met Botox geeft ze me een meer open blik, terwijl ze zorgt dat mijn natuurlijke uitstraling behouden blijft: iets wat ik heel belangrijk vind. Bij sommige mensen is de mimiek compleet verdwenen. Dat vind ik niet mooi. Je krijgt er zo’n plat gezicht van. Voor mij is het een kwestie van bijhouden geworden. Ik ga eens in de drie maanden voor een onderhoudsbeurt, zoals ik dat noem. Ik laat tegenwoordig ook in de spier spuiten die de neerwaartse trekking van mijn mondhoeken veroorzaakt. Als je daar op tijd mee begint voorkom je diepe groeven. Sowieso ben ik ervan overtuigd dat ik, doordat ik al zo lang met Botox bezig ben, een hoop rimpels heb weten te voorkomen.
Botox heeft me ook geholpen van mijn aangezichtspijn af te komen. De pijn van de injecties is niet lekker, maar ik vind een verdovingsspuit bij de tandarts erger. Per keer ben ik zo’n 220 euro kwijt en dat vind ik het nog steeds meer dan waard. We geven ook met gemak geld uit aan de kapper of een mooie broek, dus waarom niet hieraan? Mijn vader zei altijd al: ‘Als je ouder wordt, hoef je niet te verslonzen.’ Ik voel me met Botox een stuk lekkerder. Mensen schatten mij regelmatig jonger in en dat is fijn. Dat komt natuurlijk ook door de manier waarop ik me gedraag en kleed, maar zeker ook door de botoxinjecties.”
‘Het enige waar ik naar kon kijken was mijn eigen boze blik’
Marcia (49)
Beroep: vermogensadviseur
Relatie: getrouwd met Michael. Heeft uit een eerdere relatie twee kinderen: Noa (19) en Sven (16). Michael heeft uit een eerdere relatie een zoon, Jarno (19)
“We werden vorig jaar meteen na de eerste corona-persconferentie met onze laptops naar huis gestuurd: vanaf dat moment deden we alles via Zoom, Teams en beeldbellen. Na drie maanden kregen we coaching op dat gebied en als studiemateriaal keken we eerder opgenomen gesprekken terug. Het enige waar ik naar kon kijken, was mijn eigen boze blik. Het staren naar de laptop veroorzaakt een diepe frons boven mijn wenkbrauw zag ik; een krater echt. Ik vond het vreselijk!
Nog die dag ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij met Botox van die fronsrimpel af kon helpen. Ik vertelde niemand wat ik van plan was. De dag dat ik naar de kliniek geweest was, vroeg ik ’s avonds na het eten aan Michael en de kinderen of ze iets aan me zagen. ‘Ben je naar de kapper geweest?’, deden ze een wilde gok. Toen ze hoorden wat ik echt had gedaan, waren ze stomverbaasd. Ze hadden het niet verwacht, Michael zei zelfs dat hij het onzin vond – hij vindt me prachtig zoals ik ben. Mijn dochter vond het wel interessant, zij wilde er van alles over weten. Op social media ziet ze regelmatig jonge meiden lipfillers gebruiken, dat doet zij niet gelukkig. Ik vind dat al die monden daardoor op elkaar gaan lijken.
Pas na anderhalve week zag ik het resultaat. Ik heb een meer ontspannen gezichtsuitdrukking nu. Als we nu een teamsmeeting hebben, check ik altijd even in het eerste beeld of mijn haar goed zit en hoe mijn voorhoofd eruitziet. Ik ben de oudste van ons team, dus ik moet er net iets meer mijn best voor doen. Ik laat me om het half jaar botoxen en heb nu drie behandeling gehad. Ik zou vlak voor de fotoshoot voor Vriendin gaan, maar dat heb ik verschoven naar net erna. Ik houd er toch altijd wel even twee rode plekken op mijn hoofd aan over. Ook nu heb ik thuis niet gezegd dat ik weer geweest ben. Het is geen gespreksonderwerp meer. Als je eenmaal begint met dit soort behandelingen, ga je makkelijker een grens over, merk ik al.
Tijdens de tweede behandeling heb ik voorzichtig geïnformeerd naar de mogelijkheden de lijntjes rond mijn mond weg te krijgen. En ik kan me ook voorstellen dat ik ooit mijn oogleden laat corrigeren. Voor nu is dat me echter nog een brug te ver. Wie weet denk ik er anders over als ik de 50 gepasseerd ben.”
‘Die schuine rimpel tussen mijn ogen zag er echt heel ongezellig uit’
Esther (53)
Beroep: freelance talent acquisition manager
Relatie: single
“Ik ben zeventien jaar geleden met Botox begonnen. In die tijd hield je dat nog geheim, iets wat ik nooit heb gedaan overigens. Ik vertelde het iedereen; het is toch geen schande? Mijn gezichtsuitdrukking paste totaal niet bij hoe ik me voelde. Mijn hoofd zag er zo boos uit, terwijl ik dus een heel opgewekt persoon ben. De irritatie begon al toen ik nog maar net mijn bed uit was, tijdens het tandenpoetsen. Er liep een schuine fronsrimpel van zo’n drie centimeter lang tussen mijn ogen, echt heel ongezellig.
Ik besloot naar de kliniek van Conny Breukhoven in Den Haag te gaan. Zij lag als BN’er onder een vergrootglas, dus het moest daar wel goed zijn, zo beredeneerde ik. De arts die me behandelde zei dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. ‘Zo voorkom je een facelift’, was haar boodschap. Ze snapte heel goed dat ik iets aan mijn fronsrimpel wilde laten doen. Ik had de spier die het veroorzaakte goed ‘getraind’, die was heel stevig geworden, voelde ze. Sindsdien laat ik twee keer per jaar een botoxspuit zetten. De ontspanning die ik daarna in mijn voorhoofd voel, is heel fijn.
Ik ga als mijn frons weer zichtbaar wordt, het is niet zo dat ik het op vaste tijden in mijn agenda zet. Ik ben per keer tussen de 100 en 200 euro kwijt: de ene keer worden er wat prikjes extra gezet, net hoe het uitkomt. Ik heb ooit een keer mijn liplijn laten doen, maar dat vond ik echt afschuwelijk. Ik zag er en profil belachelijk uit. Mijn smalle lippen passen bij nader inzien veel beter bij mijn gezicht en botstructuur. Vijf jaar geleden heb ik ook een niet-invasieve ooglift laten uitvoeren. Dat is op basis van plasma, een proces waarbij de bovenste huidlaag verdampt en de huid als het ware krimpt. Ik vond de pijn enorm meevallen en raadde het ook anderen aan, maar die vonden het juist weer enorm pijnlijk. Iedereen beleeft dat dus toch anders.
Ouder worden vind ik niet erg. Ik verf mijn haar al jaren niet meer en hou van mijn grijze lok. Ik hoef geen 30 te lijken of een heel strak hoofd te hebben. Ik wilde vooral van die boze blik af. In de kliniek vertelden ze me dat de vraag naar botoxbehandelingen sinds corona enorm zijn toegenomen. Ik snap dat wel; door al dat online vergaderen is iedereen zich opeens erg bewust van het eigen beeld.”
Méér Botox door zoomen
Jezelf tijdens een zoom- of teammeeting voortdurend in beeld zien kan best confronterend zijn: ineens ontdek je fronsrimpels, hanenpootjes of lijntjes om je mond. Cosmetische artsen zien dat het aantal klanten is gestegen nu mensen door het thuiswerken aan het videobellen zijn geslagen. En er is nog een reden waarom juist nu meer afspraken voor een cosmetische ingreep worden gemaakt: vanwege het thuiswerken kun je makkelijker ‘ongemerkt’ een behandeling ondergaan.
Tekst: Hester Zitvast.
Foto’s: Robert Elsing.